Свет

ДРАМА У БЕЧУ: Војска излази на улице

Медији јављају да Аустрија због недавне ескалације сукоба на Блиском истоку и терористичког напада у Бриселу подиже ниво упозорења на опасност од тероризма с 3. на 4. степен.

Истичу да то конкретно значи да аустријске безбедносне власти виде у Аустрији „конкретну претњу и повећан ризик од напада“.

Како је данас на конференцији за медије у Бечу најавио министар унутрашњих послова из Народне странке (ОВП) Герхард Карнер, упозорење на опасност од тероризма биће подигнуто на други највиши ниво, или „наранџасти код“.

Последњи пут такво повећање упозорења од опасности од терора било је након терористичког напада у средишту Беча 2. новембра 2020. године, у којем су четири особе смртно страдале, а преко 20 их је рањено.

Новонасталу ситуацију и подизање степена упозорења за опасности од терористичких напада у Аустрији министар Карнер коментарисао је на конференцији за медије заједно с министарком одбране Клаудијом Танер (ОВП), шефом аустријске државне безбедности Омаром Хаиџави-Пирхнером и војним командантом Беча Куртом Вагнером.

Најављено је да ће се полиција за своје заштитне задатке убудуће још више ослањати на снаге аустријске Савезне војске.

Карнерова презентација Савету министара предвиђа да би убудуће требало да буде распоређено додатних 90, односно укупно 190 војника Савезне војске за мере заштите простора и имовине, посебно у Бечу. Додатне, „посебно обучене снаге“ Савезне аустријске војске требало би да се „првенствено користе за заштиту јеврејских институција“, истакнуто је на конференцији.

– Претећи сценарио није никада потпуно нестао. Свестан сам великих брига и страхова јеврејске заједнице у целој Аустрији. Ми уопште морамо да будемо буднији. Драматичан догађај у Белгији је показао, да морамо бити изузетно опрезни – рекао је министар Карнер за аустријски дневни лист Кронен Цајтунг. Јер, како су истицали сви говорници, у целој Европи постоји повећана опасност од исламистичког тероризма.

Извор: Курир.рс/Вечерњи лист

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031