Русија

ШОЈГУ ЗАЛЕДИО ЗАПАД: Ускоро…

Прве производне ракете пете генерације стратешког ракетног система „сармат“ биће стављене на борбено дежурство у најскорије време, саопштило је Министарство одбране Русије.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу извршио је данас инспекцију рада производне радионице и технолошког процеса фабрике „Красмаш“, која производи стратешки ракетни систем „сармат“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Фабрика тренутно производи прве ракете, које ће у блиској будућности бити стављене на борбено дежурство. У позиционом рејону једне од формација, у завршној фази, изводе се радови на изградњи, монтажи и пуштању у рад на јединицама и системима лансера силоса и командном месту – наводи се у саопштењу.

„Сармат“ је стратешки ракетни систем са интерконтиненталном балистичком ракетом тешке класе на течни погон, тежина једне такве ракете прелази 200 тона. Комплекс је намењен да замени ракете „воевода“ које су тренутно у употреби у Стратешким ракетним снагама.

Прво лансирање поменуте изведено је са космодрома Плесецк у области Архангелск 20. априла 2022. године.

 

Руски председник Владимир Путин рекао је у четвртак на пленарном састанку Међународног дискусионог клуба „Валдај“ да ће Русија ускоро прећи на масовну производњу и распоређивање стратешког ракетног система „сармат“.

– Ми смо фактички завршили рад на стратешком ракетном систему ‘сармат’, на супер-тешкој ракети. Остало је питање да неке процедуре треба да завршимо чисто административно и бирократски. САД су само потписале документ о забрани тестирања нуклеарног оружја, док га је Москва, за разлику од Вашингтона, потписала и ратификовала. Данас не постоји таква ситуација да било шта угрожава постојање руске државе – казао је Путин и додао да је извршено последње успешно тестирање крстареће ракете „буревесник“.

Извор: Информер