Свет

СТРАХ И ТРЕПЕТ ЗА НАТО ЛОВЦЕ: Стиже систем моћнији и од ПВО ракета – Руси ће их зачас потиснути

Ф-16 (Фото: Јутјуб)

Руски системи за електронско ратовање укључени у зону специјалних операција оптимизују подешавања за сузбијање радарских станица ловаца Ф-16, рекао је за РИА Новости извор упознат са ситуацијом.

– Руски системи за електронско ратовање који се користе у зони специјалне војне операције добиће оптимизована подешавања за сузбијање радарских станица и опреме НАТО ловаца Ф-16, које западне земље планирају да испоруче Кијеву – рекао је саговорник агенције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да ће, „према познатим подацима о авионици НАТО ловаца на фронту које би Кијев требало да добије, бити лакше потиснути их него авионе совјетског дизајна које има Украјина“.

Како је други обавештени извор раније јавио РИА Новостима, сада системи за електронско ратовање Оружаних снага Русије могу ефикасно да потисну борбене авионе којима располаже украјинско ратно ваздухопловство. Конкретно, истакао је саговорник агенције, због тога авиони Оружаних снага Украјине редовно морају да напуштају борбене задатке и враћају се у базу.

На почетку руске интервенције у Украјини, украјинско ваздухопловство је имало борбене авионе као што су ловци МиГ-29 и Су-27, фронтални бомбардери Су-24 и јуришни авиони Су-25.

Данска и Холандија су прве пристале да Кијеву доставе ловце Ф-16. Бела кућа је потврдила да ће Украјина добити борбене авионе из трећих земаља када њени пилоти заврше обуку. Конкретно, Холандија се нада да ће прве ловце Ф-16 пребацити у Кијев 2024. године.

Извор: РИА