Свет

СТРАВИЧНЕ ТВРДЊЕ: Израел намерава да Газу претвори у нешто попут Хирошиме

Израелска војска намерава да уништи појас Газе на исти начин на који су САД уништиле јапански град Хирошиму, само без нуклеарног оружја, рекао је амерички новинар Симор Херш, позивајући се на изворе.

„Град Газа је у процесу да постане Хирошима без употребе нуклеарног оружја“, рекао је Херш, преносе РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Хершовим речима, Израел ће покренути копнену операцију у Појасу Газе како би уништио све припаднике палестинског покрета Хамас који остану у граду.

„ Нетањахуов план је да израелска војска убије сваког припадника Хамаса које нађе“, написао је новинар у својој колумни на порталу Субстацк.

Израел је у суботу, 7. октобра, претрпео ракетни напад великих размера из Појаса Газе, након чега су милитанти Хамаса ушли у гранична подручја на југу земље. Сирене које су упозоравале на ракетне нападе огласиле су се у јужним и централним деловима земље, укључујући Тел Авив.

Одбрамбене снаге Израела најавиле су покретање војне операције под називом „Гвоздени мачеви“ у Појасу Газе. Израелски премијер Бењамин Нетањаху обратио се нацији са изјавом да је земља у ратном стању и рекао да је наредио широку мобилизацију резерви.

Број погинулих цивила у Појасу Газе достигао је 3.478, а број погинулих становника Израела премашио је хиљаду. Неколико хиљада Израелаца и Палестинаца је повређено. Пријављено је и о мртвим и несталим Русима и држављанима других земаља. Према различитим изворима, око 150 Израелаца може бити заробљено од стране покрета Хамас.

Стални представник Русије при УН Василиј Небензја критиковао одлуку Савета безбедности о ситуацији у Појасу Газе.

Извор: Wебтрибуне.рс