Регион

СУПЕРЋЕЛИЈСКА ОЛУЈА НА БАЛКАНУ! РХМЗ најавио: Ево када тачно почињу пљускови са грмљавином! Из региона стиже ЈАКО НЕВРЕМЕ

Фото: Инстаграм принтскрин

Балканско полуострво и наш регион данас се налазе под утицајем веома снажног циклона.

Центар секундарног циклона премешта се данас са северног Јадрана преко северозапада Балкана даље на североситок преко централне Европе ка истоку. У склопу овог циклона премешта се и хладни фронт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Снажан облачни систем већ током ноћи захватио је Словенију, Хрватску, БиХ и област северног Јадрана, уз обилну кишу и јаке грмљавинске олује.

И данас се ови предели налазе на удару снажних пљускова са грмљавином, а има и јачих непогода са олујним ветром, градом и веома обилним пљусковима. Олује се најинтензивније у Словенији и на северу и на западу Хрватске, али их има и на северу Далмације, у области Јадрана и широм Босне.

Око поднева у пограничном делу Хрватске, Мађарске и Словеније формирала се суперћелијска олуја и она се сада југозападним висинским струјама премешта преко југозапада и запада Мађарске ка истоку, али добра вест је да постепено слаби.

Олује су данас најинитензивније у близини центра циклона и хладног фронта на северозападу Балкана и у области Панонске низије и источних падина Алпа и то јер се ово подурчје налази на пограничном делу сусрета веома топле ваздушне масе са југа и са Медитерана и осетно свежије из области Алпа у чијим вишим пределима веје снег.

И у наставку послеподнева широм Босне, Хрватске, Словеније и Мађарске очекују се обилни пљускови са грмљавином, уз опасност од непогода.

Очекује се да укупно падне од 20 до 60 литара кише по квадратном метру, у области Јадрана преко 100 литара, а на западу Словеније и преко 250 литара, што би довело до поплава и бујица.

Обилне падавине праћене су и веома јаким, на ударе и олујним југозападним ветром, који на Јадрану ствара вишеметарске таласе и плави пробална подручја. Снажно југозападно висинско струјање доноси и честице пустињског песла из Сахаре, па пада прљава киша.

Срећом, у Србији нема опасности од олуја попут ових у региону, али ће и нашу земљу пред крај дана и увече захватити погоршање са кишом и пљусковима са грмљавином и то прво Војводину.

Стабилизација времена у нашем региону очекује се током вечери и ноћи.

Нажалост, већ од четвртка, а наричито током петка и викенда Словенија, Хрватска, Црна Гора и област Јадрана биће под утицајем нове серије снажних циклона, уз екстремно обилне пљускове и олујне ветрове.

Како је земљиште већ натопљено водом од претходних падавина, нове падавине само ће погоршати ситуацију и довести до опасности од бујица и поплава, али и до изливања река.

РХМЗ најавио невреме

„Данас претежно облачно, топло и ветровито. Дуваће умерен и јак, јужни и југоисточни ветар, који ће на југу Баната и на планинама повремено достизати ударе олујне јачине.

Облачност која на подручју Хрватске и Босне и Херцеговине условлјава кишу и локалне плјускове са грмлјавином премешта се ка нашем подручју, у југозападној висинској струји. Падавине се после 14 х прво очекују у Бачкој и Срему, затим и у осталим деловима Војводине, као и у Мачванском и Колубарском округу.

Увече ће се падавинска зона проширити и на остале крајеве наше землје, ветар ће ослабити и бити у скретњу на северозападни, а температура ће бити у мањем паду“, наводи се у најави РХМЗ.

Извор: Телеграф.рс