Свет

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ, САД ПРЕЛОМИЛЕ: „Не шаљемо војску. Тачка“

Фото: Pixabay.com

Потпредседница САД Камала Харис рекла је да Вашингтон „апсолутно нема намеру“ да шаље своје борбене јединице у Израел или Газу.

„Апсолутно немамо намеру, нити планове, да шаљемо војску у Израел или Газу. Тачка“, рекла је Харис у интервјуу за ЦБС емитованом у недељу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Харис, која је добро информисана о кризи на Блиском истоку, каже да се блиско држи приступа председничке администрације, а то је – подршка Израелу да се одбрани, али истовремено и да се заштите цивили. „Према већини процена, најмање 1.400 Израелаца је убијено.

Израел, без икакве дилеме, има право на самоодбрану. Такође, веома је важно раздвојити Хамас и палестински народ, који заслужује пођеднаке мере безбедности, самоодлучности и достојанства.

Били смо веома јасни када смо рекли да правила рата морају да се поштују и да мора да се неометано дистрибуира хуманитарна помоћ“, истакла је потпредседница САД.

Поводом забринутости да би конфликт могао да се прошири ван Појаса Газе, Харис је поновила упозорење председника САД Џозефа Бајдена Ирану да се не меша.

„Немојте. Једна реч. Врло јасна“, рекла је Харис. У другом делу интервјуа, Харис је одбацила питања о годинама Бајдена, који ће 20. новембра напунити 81 годину, односно, да ли ће остати здравствено виталан до следећих избора, у новембру наредне године.

„Немам времена за нагађања да ли би и који демократа могао да га замени. Нећу уопште тиме да се бавим, јер Бајден је веома живахан и кандидује се за реизбор“, поручила је Харис.

Извор: Танјуг