Србија

ВУЧЕВИЋ ПОКАЗАО СЛИКЕ: Одакле Албанцима српско оружје? (ВИДЕО)

Потпредседник владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић одржали су конференцију за медије у Дому Војске Србије.

„Хоћемо да вас упознамо са чињеницама са којима располажемо. Желим да вас подсетим да је наше руководство, још од доласка Куртија на власт, упозоравало и домаћу и међунардону јавност на физички прогон српског народа са КиМ“, рекао је Вучевић у уводном делу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Осим што би политичка оцена најбоље осликала шта се дешавало на КиМ, генерал Мојсиловић и ја ћемо говорити само о чињеницама. У складу са Резолуцијом 1244 и Војнотехничким споразумом, Србија и њена војска са КФОР-ом има одличан однос и комуникацију. Сарадња је заснована на узајамном поштовању. Важно је да Кфор има улогу нарочито тамо где је српско живље. Једно су наше значајне политичке разлике између наше државе и чланица Квинте, а друго је сарадња наше војске са Кфором. У складу са тим, ВС сматра да је корисно обезбедити веће присуство јединице Кфора и да би то у срединама где Срби живе поправило позицију и безбедност нашег народа на КиМ“, наставио је министар Вучевић.

„Сарадња Министарства одбране и ВС са Кфором добра и континуирана, тече у складу са Резолуцијом 1244 и споразума у Куманову, свакодневна и коректно се одвијала“, рекао је Вучевић.

„Србија сматра да је важно да Кфор има што значајнију улогу на КИМ где живи српски живаљ, протв тога немају ништа ни Срби“, навео је.

„Води се континуирана кампања против ВС, њене бројности и активности, тј. покрета и размештаја њених јединица на нашој територији и то сматрамо непримереним и неодговорним и одбацујемо их као неистините. Уколико ВС добије такву наредбу од председника као врховног команданта да њене јединице уђу на територију КиМ као део РС, ВС ће такав задатак извршити ефикасно професионално и успешно. Не би радили никоме ништа иза леђа, већ би обавестили КФОР. До сада, хвала богу, нисмо морали да доносимо такву одлуку, а Србија ће урадити све да до тога не дође и чуваћемо мир. Битно је да наставимо политички дијалог и поштује Резолуција 1244 како би избегли сваку могућу ескалацију која није у нашем интересу“, додао је Вучевић.

Присутнима се обратио и генерал Мојсиловић.

„У складу са наређењима врховног команданта, није било повећања борбене готовости Војске Србије већ само појачаних активности у Копненој зони безбедности. Сви коментари о ангажовању снага су непотребни“, рекао је Мојсиловић, додајући да чуди када неко исказује забринутост, јер ВС у Копненој зони има 4.500 ангажованих припадника.

„Ја 37 година носим униформу, ако мене питате, и 14.000 припадника је мало за тако сложен задатак.“

Мојсиловић је додао и да је Војска Србије озбиљна организација, те да вређа интелект да је Војска Србије планирала упад на територију КиМ.

Мојсиловић је додао и да се тренутно спроводи обука резервног састава ВС са 39 лица, а лица са територије КиМ укључена у обуку резервног састава ВС са веома малим процентом одзива на војне вежбе.

Што се тиче улоге Милана Радоичића, Мојсиловић је био јасан.

„Милан Радоичић није учествоао на обуци на Пасуљанским ливадама, нити је присуствовао, нити је испалио било коју гранату, није се ни одазвао ниједном позиву, а шта ради на приватном имању није ствар Војске Србије. Најодлучније демантујем све наводе из Приштине“, рекао је генерал Мојсиловић, који је говорио и о обуци резервног састава ВС којој подлежу сви грађани од 18 до 60 година.

Након Мојсиловића, присутнима се поново обратио Вучевић.

„Бројне оптужбе стижу на рачун наше државе да смо обучавали и наоружавали Србе на КИМ, на основу наводно заплењеног наоружања које су приказали у Приштини, а питање Куртију – како то да косовска полиција користи српско наоружање, да ли је Србија наоружавала косовску полицију да пуца по Србима?“, запитао се министар.

Министар одбране рекао је да потпредседник Српске листе Милан Радоичић, који је дао оставку на ту функцију, није учествовао у војним вежбама на Пасуљанским ливадама и да то што неко пушта снимке са нејасне локације и са неидентификованим лицима не значи апсолутно ништа.

„Врло битна ствар, Милан Радоичић није учествовао на војним вежбама на Пасуљанским ливадама. Тачка. То што неко пушта термовизијске снимке са нејасне локације са потпуно неидентификованим људима и лицима ништа апсолутно не мора да значи“, рекао је министар на конференцији.

Он је додао и да је „глупост“ да ВС учествује у терористичким акцијама.

„Тероризам је оно што се ради против Срба на КиМ и њихово свакодневно малтретирање, недозвољавање Еулексу да учествује у истражним радњам“, навео је Вучевић, подвлачећи да Србија нема поблем у сарадњи са Кфором и Еуксом.

„Не радимо ништа тајно ни скривено, очекујемо одговоре шта се дешавало 24. септембра на северу Косова и Метохије“, подвлачи Вучевић.

Министар је демантовао оптужбе на рачун државе Србије да је обучавала и наоружавала Србе на КиМ, на основу наводно заплењеног наоружања које су приказали у Приштини.

„Шта ћемо по питању тога да тзв. косовска полиција користи то исто српско наоружање, попут М-70 пушака? Је л’ их је онда по тој аналогији Србија наоружавала и учила их да пуцају по Србима. Ми им сигурно нисмо продавали. Логично је да Срби имају српско наоружање, а одакле њима?“, запитао је Вучевић.

Извор: Б92