Свет

ЗАХАРОВА ШОКИРАЛА ИЗРАЕЛЦЕ: Вашингтон је унапред знао шта Хамас спрема у Израелу – постоји и доказ!?

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

Сједињене Америчке Државе које имају значајан обавештајни потенцијал на Блиском истоку, нису могле а да не знају да се спремају сукоби у региону, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

– Обавештајна моћ САД директно у региону најпре подразумева сателите. Сви смо видели како се одвијала ова операција: она није изведена толико прецизно, већ у тако великом обиму и уз коришћење таквих способности, чије припреме је било немогуће не видети преко сателита – оценила је Захарова у емисији „Соловјов уживо“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпаролка је такође подсетила да САД надгледају цео сајбер-простор у региону, али за годину дана Вашингтон није пратио ситуацију и „није преносио информације најближем савезнику“.

– Тако нешто никако није могло да се догоди – закључила је она.

Претходно, војно крило палестинског покрета Хамас у суботу је објавило операцију „Потоп ел Аксе“ против Израела. Израелска војска након тога је саопштила да покреће операцију „Гвоздени мачеви“ против Хамаса у Појасу Газе.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је у обраћању нацији да се земља налази у ратном стању и додао да је наредио мобилизацију резерви. Израелска војска чисти насељена подручја.
Палестинско-израелски конфликт, у чијој су основи територијални интереси страна, деценијама представља жариште у региону.

Одлуком Уједињених нација, уз активну улогу СССР, 1947. године одређено је да буду формиране две државе – Израел и Палестина – али је основана само израелска држава.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да је потребно хитно зауставити крвопролиће између Израела и Палестине и позвао стране да прекину борбена дејства.

Извор: Информер