Свет

ЗАПАДНИ МЕДИЈ: Зеленски ће морати да потпише мир, само овог пута под условима Русије

Како пише „Нешенел Интерест“, данас се све креће ка ономе што се могло постићи за само неколико недеља – али са још већим територијалним губицима Украјине и монструозним људским жртвама.

У првим недељама украјинског сукоба мир је и даље био могућ, упркос незамисливим губицима живота и уништењу инфраструктуре. Овај мир је био могућ три пута- на преговорима у Белорусији, на преговорима у којима је посредовао тадашњи израелски премијер, Нафтали Бенет, и што је било најперспективније, на преговорима у Истанбулу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако су договорени услови задовољили циљеве Украјине, нису одговарали Сједињеним Државама. Стога је, уместо преговора, Вашингтон наредио Украјини да настави војне операције и обећао оружје, обуку и обавештајне податке – „колико је потребно “.

Тродневни сукоб, који је могао да се заврши у Белорусији, и једнонедељни, услед којег је потписан прелиминарни споразум у Истанбулу, претворили су се у дуготрајан, који је трајао годину и по дана.

У сва три случаја, сукоб би могао бити окончан под условима који су за Украјину задовољавајући. У сва три случаја Украјина је била спремна да се одрекне чланства у НАТО. Међутим, у сва три случаја, преговоре су блокирале САД.

Амерички званичници су се ослањали на „храброст и домишљатост Украјинаца“, у очекивању да ће Кијев „прихватити ове жртве“.

Штавише, Сједињене Државе су биле те које су гурнуле Украјину у катастрофалну контраофанзиву, знајући добро да ће јој недостајати неопходна обука и оружје, од граната до борбених авиона, да протера руске снаге.

Како закључује аутор чланка, после пропалог мира у Истанбулу, стотине хиљада Украјинаца су изгубиле животе или су осакаћене. Међутим, Кијев ће ипак морати да потпише мир – и то под још горим условима него на самом почетку сукоба. Као и у Истанбулу, Украјина ће и даље морати да гарантује неутралност – само овога пута са великим територијалним губицима.

„ Ово је цела трагедија. Борбе су трајале толико дуго да би се завршиле на потпуно исти начин, као што су могле да се заврше за само неколико недеља – али сада са још већим територијалним губицима и монструозним људским жртвама“, пише аутор материјала.

Извор: Wебтрибуне.рс