Издвајамо Србија

ГЛУМАЦ ИЗ ИГРЕ ПРЕСТОЛА ОБЈАСНИО: Ја сам Србин, бака и рођаци су православци, а ми муслимани, славимо и Божић и Бајрам, Ускрс и Рамазан

Фото: Фејсбук принтскрин

У јеку јако набојених емоција око национализма и шовинизма који је присутан последњих неколико месеци у све већем броју, један од глумаца из мега популарне серије Игра престола, пореклом из Пријепоља, решио је да дословно запуши уста свима онима који мере људе по националности.

Аммар Мешић, глумац из Пријепоља који живи и ради у Београду, овдашњој јавности је постао познат као једнини Србин који је играо у тренутно најпознатијој серији на свету, Игри престола.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, нажалост овај пут није доспео у жижу јавности због глуме, већ због имена. Тачније, због коментара оних који не могу да разумеју како је он то Србин, а зове се Аммар. Због свега тога, он је решио да у виду статуса на Фејсбуку напише острашћеним дежурним коментаторима мало дуже објашњење, а судећи по реакцији људи на друштевним мрежама, његова замисао је и више него успела.

Статус вам преносимо у целости:

Изашао је јутрос још један текст о мени у Игри престола, наслов: “Србин у Игри престола” И отворим коментаре.

Најчешћи су: како Аммар па Србин? Мржња, у неким коментарима отворена, у неким запакована у мрзитељску духовитост.

То мрзе они који мисле да је Пријепоље у Црној Гори или Босни. Јер да је у Србији, ваљда би било Препоље. Мрзе они који не знају границе сопствене земље, они који се боје Србије сведене на “Београдски пашалук” а да из тог истог пашалука нису никада изашли, нити покушали да науче нешто о својој земљи, њеној историји и култури. Они који мисле да треба истребити оне који се другачије зову, имају другу веру и веровања, оне који су од њих по било чему различити.

Ја сам Србин, из Пријепоља које је у Србији. Бака и њени родитељи и рођаци су православци, а ми муслимани, славимо и Божић и Бајрам, Ускрс и Рамазан. Па побогу како то да живимо нормално? Не делимо људе, не пристајемо на то да нас деле. Раздвајамо људе од нељуди, разликујемо добро од лошег. Не пљујемо по улици, не поткрадамо комшије, не кунемо, не варамо, не делимо, не мрзимо. Плаћамо порез, певамо химну, боримо се да наша Србија буде боља, уређенија, лепша. И лепо нам је тако, сигурно лепше него онима који се буде и лежу са мржњом. Лепше него онима који мисле да је мржња доказ љубави према својој земљи или вери.

Свима који славе, срећан Ђурђевдан и Рамазан Шериф Мубарек Олсун – написао је Аммар.

Његова порука је јако одјекнула у јавности и није много времена прошло од како је Аммаров статус постао један од најшерованијих објава на друштвеним мрежама.

 

Извор: С.Р./Блиц