Свет

ЗАСТРАШУЈУЋА ОЛУЈА ПАРАЛИШЕ ЕВРОПУ: Хиљаде људи ИСЕЉЕНО, затворени аеродроми, ИМА МРТВИХ (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Снажна олуја која је захватила део Европе паралисала је саобраћај, стотине хиљада домаћинстава оставила без струје, евакуисала делове становни[тва и пореметила железнички и поморски саобраћај.

Већ трећи дан снажан ветар и обилне падавине паралишу Британију, север Немачке и југ Скандинавије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У олуји названој „Бабет“ погинуле су најмање 4 особе.

Олујни ветрови изазвали су олујне ударе на јужним обалама Балтичког мора, пробијајући одбрану од поплава у приобалним областима Данске и севера Немачке.

У Флензбургу, немачком граду јужно од границе с Данском, ниво воде је порастао више од два метра што је највише за сто година, јавила је „дпа“. Струја у поплављеним деловима града је искључена из безбедносних разлога. Трајекти и возови не иду у погођеним областима у Немачкој, Данској и јужној Шведској. Аеродром у Копенхагену данас ради, у петак су била отказана 142 лета.

Људи су евакуисани из кућа и кампова у тешко погођеним областима у Данској и многи су без струје. Општина Хадерслев у јужној Данској одлучила је да евакуише цео приобални део.

„Ситуација на обали је сада толико озбиљна да је сувише опасно да се тамо остане. Погођене области су евакуисане и хитне службе раде“, саопштила је општинска управа синоћ. Дански метеоролшки институт је упозорио на јак вјтар и повишен ниво воде током викенда.

У Шкотској је предвиђено до 100 милиметара кише за суботу и неколико градова је под црвеним временским упозорењем, што је највиши ниво који значи опасност за живот. Џонатан Вотри из британске Метеоролошке службе је рекао да је у источној и северној Шкотској већ пало кише колико падне за месец и по, и да би, за само три дана, још кише која се очекује могло да у ту област донесе кише колико обично падне за два месеца.

У најтеже погођеном граду Брешину становници више од 300 домова су јуче добили инструкције да их напусте пре него што река Јужни Елк сасвим не пробије обале, а подигла се готово четири метра изнад уобичајеног нивоа, и вода се излила на улице. Шкотска агенција за заштиту околине упозорила је да би друга велика река, Дон, могла да се излије данас. Невреме је изазвало поремећаје широм Велике Британије, а затворено је и неколико главних путева и железничких пруга, као и аеродром Лидс-Бредфорт у северној Енглеској.

Извор: Курир.рс