Свет

АПОКАЛИПТИЧНИ ПРИЗОР НА ИСЛАНДУ: Делови града потонули за метар! Лава је испод наше куће, ЗЕМЉА ТОНЕ (ВИДЕО)

Сеизмичка активност и подземни токови лаве појачали су се током последњих неколико дана на полуострву Рејкјанес, у близини главног града Рејкјавика, због чега су власти пре шест дана евакуисале готово 4000 људи из рибарског града Гриндавика.

Према исландском метео центру, у последња 24 сата забележено је око 200 земљотреса па и даље постоји велика вероватност вулканске ерупције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У најновијем обавештењу метеоролошког центра наводи се да се извор ерупције највероватније налази северно од града Гриндавика, у близини планине Хагафел.

„Укупно је око 2000 потреса забележено у последња 24 сата. Већина су мали потреси испод 1 магнитуде, али јутрос у 6:35 измерен је потрес у Хагафелу с магнитудом од 3.0“.

„То је нестварно“

„Као да седите у врло досадном филму, али сте тамо запели, не можете изаћи из њега. То је нестварно. Тешко је да се схвати“, рекао је 62-годишњи Еинар Дагбјартсон за Ројтерс. Он је један од евакуисаних становника Гриндавика.

Дагбјартсон је рекао да већ данима не спава добро па да стално проверава вести како би видео да ли је ерупција почела.

Дагбјартсон каже да се нада да ће се моћи да се врати кући упркос свему.

„Чак и ако би пола града потонуло, ако лука, која је важна за живот, преживи, опет ће се све изградити. Ако лука нестане, онда више нема живота овде“, рекао је.

„Овде више нико не живи“

„Овде више нитко не живи. Од 3800 становника, сада их је нула“, рекао је за Ројтерс Стефан Велемир, локални полицајац, додајући да су неке куће већ потпуно оштећене јер су потреси створили велике пукотине на градским улицама и плочницима те из њих избија пара.

„Допуштамо људима да уђу на пет минута у своју кућу. Једна особа из сваког дома оде пет минута и зграби све потрепштине“, рекао је Велемир.

„Лава је испод наше куће“

Ингибјорн Гретарсдотир испричала је Ројтерсу да је морала да чека пет сати у реду, у нади да ће се вратити у град како би узела ствари из свог дома који се налази у црвеној зони – подручју које се сматра најопаснијим и најближим месту где се очекује ерупција.

„Град изгледа ужасно. Врло је тешко отићи тамо и видети све. Лава је испод наше куће… Не знамо хоћемо ли имати кућу или шта… Не знамо ништа“, рекла је откривајући да је њена кућа засад у добром стању, али је тло недалеко од куће потонуло за око 90 центиметара.

Извор: Курир.рс/Индеx