Свет

БАЈДЕНОВЕ РЕЧИ О УКРАЈИНИ ШОКИРАЛЕ ПЛАНЕТУ: Руси му се смеју

Фото: Јутјуб

Амерички председник Џо Бајден и даље верује у способност Украјине да поврати изгубљене територије, упркос неуспелим покушајима контраофанзиве, каже координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби.

– Украјинци ће први рећи да не напредују у контраофанзиви како би желели. Што се тиче питања да ли председник верује, апсолутно – рекао је он новинарима на питање да ли Бајден верује у способност Украјине да поврати изгубљене територије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кирби је додао да Сједињене Државе имају за циљ да Кијеву пруже додатну војну подршку у блиској будућности пре него што време додатно погорша услове за украјинске оружане снаге.

Након резултата референдума 23-27. септембра 2022. године, одржана је церемонија потписивања споразума о пријему Доњецке и Луганске народне републике, као и Запорожја. и Херсонске области, у Русију. Документе су потписали руски председник Владимир Путин и регионални шефови Денис Пушилин, Леонид Пасечник, Јевгениј Балицки и Владимир Саљдо.

Припајањем ових региона становништво Русије је порасло са 145 милиона на приближно 153-158 милиона људи, у зависности од релевантности статистичких података. Територија земље, узимајући у обзир званичне границе нових региона, повећана је за 108,8 хиљада квадратних километара, што је сразмерно територији Бугарске.

Крим је постао руски регион у марту 2014. након референдума након државног удара у Украјини. На референдуму је за прикључење Русији било 96,77 одсто бирача на Криму и 95,6 одсто у Севастопољу . Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом, а многе западне земље подржавају Кијев по овом питању.

Са своје стране, руско руководство је више пута изјављивало да су становници Крима гласали за поновно уједињење са Русијом демократским путем, уз потпуно поштовање међународног права и Повеље УН. Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“.

Извор: Информер