Свет

ЗАПАД У ШОКУ: Путин саопштио невероватне вести, ово никако нису очекивали

Лидер Русије и лидер Казахстана данас су се по пети пут ове године састали да би разговарали о заједничкој сарадњи. Сусрет је уприличен пар дана пре обележавања 10 година од како је био потписан главни договор Москве и Астане о сарадњи у 21. веку

Председници Русије и Kазахстана Владимир Путин и Kасим Жомарт Токајев потписали су данас заједничку изјаву након преговора у Астани и акциони план сарадње две државе за период 2024-2026.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим ова два документа, потписано је још пет других докумената, укључујући и онај о енергетској сарадњи поводом изградње неколико термоелектрана. Говорећи о споразумима, који су данас потписани, председник Русије је раније током дана изјавио да се ради о документима из сфере спорта, здравства, енергетике, финансија итд., и додао да се процењује да њихова вредност износи 100 милиона долара.

На 19. Форуму међурегионалне сарадње Русије и Казахстана он је још изјавио да се односи Русије и Казахстана у сфери економије развијају добро, да је трговинска сарадња у пољопривредном сектору динамична, а да је трговински промет током прошле године порастао за 22 одсто, до 28,2 милијарди долара.

Према његовим речима, Русија је један од кључних економских партнера Казахстана, а Москва је у казахстанску економију, према руским подацима, уложила мало више од 17 милијарди долара. Доста расте употреба и националних валута у међусобном плаћању, додаје Путин, тако да се оне данас у међусобној трговини користе у 75 одсто случајева, како су раније током дана јавили руски медији.

„76 региона Русије имају директне партнерске везе са Казахстаном, а ове године организована су ефикасна путовања руских званичника у различите делове Казахстана“, рекао је Путин, те закључио: „То показује колико се успешно развијају наши економски односи“.

Према речима Путина, Русија је за Казахстан главни извор шећера, пшенице, јечма, живине и неких других производа, али и природног ђубрива. Развој сарадње у пољопривредном сектору је један од приоритета како руске, тако и казахстанске економије, истиче он.

Принос пшенице је, како је додао, и ове године добар, тако да ће Русија поново бити у стању да заузме прво место у свету по њеном извозу. Потенцијална вредност овог извоза могла би да износи 60 милиона долара.

Наглашено је и да је развој логистичких коридора један од актуелних задатака за Москву и Астану. У том контексту споменут је коридор „Север-Југ“, који би Русију требало да споји са Индијским океаном. Једна од рута пролази и кроз Казахстан и ми имамо задатак да тај коридор развијемо, истакао је руски лидер.

Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев, током свог излагања, изјавио је да су Москва и Астана стратешки партнери и додао да земље имају велики потенцијал за даље проширење трговинске сарадње. До сада је спроведено у дело 30 заједничких пројеката, а још 60 њих за сада је у стадијуму реализације или се на други начин ради на њима.

Према његовим речима, руске инвестиције у Казахстан оцењује се да износе више од 20 милијарди долара, а трговински промет пољопривредних производа између две земље повећан је два пута.

Када је реч о свеукупном трговинском промету две земље, он је ове године порастао за додатних седам одсто у периоду од јануара до августа. Исти податак, подсетимо, изнео је и Путин.

Према речима казахстанског лидера, данас је у Казахстану регистровано 20.000 руских компанија.

Токајев је, такође, додао да и Русија и Казахстан улазе у топ 10 светских лидера по извозу житарица, због чега је, како каже, битно да координишу своје акције у циљу прехрамбене безбедности.

И он је истакао да би нови транспортни коридори кроз централну Азију и нове логистичке руте, које би водиле до Кине, могли бити препознати као веома битне сфере сарадње.

Подсетио је и да транзит руског гаса у Узбекистан, преко територије Казахстана, има кључну улогу за регионалну стабилност и енергетску безбедност централне Азије и додао да је трансфер овог енергента до Кине и Узбекистана подигао сарадњу на нов ниво.

Говорећи о новим договорима, који ће данас бити потписани, рекао је да се ради о споразумима у сфери финансија, електричне енергије, спорта, здравства итд.

Оценио је да је будућност руско-казахстанских односа сјајна и да братска осећања две државе јачају.

Извор: РТ