Свет

ДРАМА У КИЈЕВУ! ЗЕЛЕНСКИ ЈЕ ГОТОВ АКО ПАДНЕ ДОГОВОР: Руси чекају историјски позив

Украјински председник Володимир Зеленски заратио је са својим генералима, на првом месту са врховним командантом војске генералом Валеријем Залужним који је недавно ситуацију на фронту упоредио са пат позицијом из Првог светског рата угрозивши тако свог шефа, пише Стивен Брајан, бивши званичник Пентагона. Он је такође открио и који високи званичници су највећа претња за Зеленског ако дође до директне борбе за власт.

Коментари Залужног да Украјина треба да се припреми за дуготрајан застој директно су поткопали константне захтеве Зеленског за још новца са Запада. Уз то, Залужни је индиректно поручио да ће будућност бити болна за Украјину и да су преговори са Москвом (које Зеленски одлучно одбија) једини излаз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том светлу треба гледати и смрт мајора Генадија Частјакова, помоћника и пријатеља Залужног који погинуо је под још неразјашњеним околностима.

Неколико ствари се догодило које би могле посредно да укажу на то да је смрт мајора Частјакова „била политичко убиство са намером да се Залужном пошаље порука да би он могао бити следећи“, наводи Брајан.

Прво се огласио пољски генерал Валдемар Скржипчак који је директно оптужио Залужног за „саботажу“.

– Одузео бих Залужном позицију због грешака у командовању. Ако је он одговоран за ову неуспелу офанзиву, сматрао бих то саботажом, а не грешком. Ако мој командант нападне непријатеља тамо где је је најјачи, то је злочин – рекао је он у једном интервјуу и оптужио Залужног да сеје панику у НАТО, признавши, међутим, да је „рат изгубљен“.

Потом се огласио Алексеј Арестович, бивши саветник Зеленског који је оптужио некадашњег шефа да „дехуманизује“ Русе и поручио да ће се кандидовати на изборима ако их Зеленски распише. Украјински председник је наставио са прогоном верника и клира Руске православне цркве, укључујући патријарха Кирила и поручио да неће бити избора док траје сукоб, поткопавши тако тврдње НАТО да је Украјина демократска земља.

Поврх света тога, Зеленски инсистира да ће Украјина победити у сукобу са Русијом иако је офанзива пропала. Украјинске снаге претрпеле су огромне губитке у Запорожју, Зеленски је поново покренуо пропалу битку за Бахмут (Артјомовск) упркос противљењу генерала и зарад одбране Авдејевке ризикује да изгуби стратешки важно железничко чвориште Купјанск.

Украјински председник је, наводи Брајан, вероватно изгубио подршку својих највиших генерала, али да ли је то довољно да изнуди промене у руководству Украјине? Тешко је одговорити на питање. Много зависи од резултата на фронту, а украјинској војсци очајнички недостаје људи, наводи Брајан.

– Други део једначине је подршка украјинским војним и унутрашњим обавештајним операцијама. Главна обавештајна управа (ГУР МО) је украјинска војно-обавештајна агенција, коју води генерал Кирил Буданов. Цивилна обавештајна служба позната је као ССУ и наследник је руског КГБ-а. На њеном челу је Васиљ Маљук. Ако постоји реална претња за Зеленског, она би могла да дође од Буданова и било какав савез између њега и украјинских генерала могао би да примора Зеленског или да пристане на преговоре са Русијом или чак да доведе до његове смене. Оно што је јасно је да је тренутни тренд догађаја лош по Зеленског и Украјину. Војници на терену то већ знају. Остаје да се види да ли ће Зеленски чекати неизбежно – закључује бивши званичник Пентагона.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ