Свет

ХАОС У УКРАЈИНИ: Анонимни високи званичници цинкарили Зеленског у САД, хитно се огласио шеф Савета за националну безбедност

АНОНИМНИ високи украјински званичници који су рекли магазину Тајм да не деле визију председника Владимира Зеленског о војној победи над Русијом морају бити идентификовани и свргнути, рекао је у уторак локалним медијима секретар Савета за националну безбедност Алексеј Данилов.

Данилов је изразио огорчење чланком у Тајму, који је објављен у понедељак, наводећи да то иде на руку Русији. Чињеница да је та кућа дала анонимност неким од својих извора – нормална пракса која омогућава званичницима да отворено разговарају о проблемима, „покреће многа питања“, према његовим речима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-Ако… не верујете да наша земља може да оствари победу, немате право да будете у близини нашег председника, изјавио је Данилов.

Он је сугерисао да су анонимни извори нанели штету Украјини пре него што је изјавио: „Верујем да би наше безбедносне агенције требало да дају одговор на питање ко су ти анонимни људи.

Украјински људи који доводе у питање званичну линију Кијева раније су означени као „проруски“ и кажњавани на различите начине, укључујући и кривично гоњење.

Чланак у Тајму описао је уверење Зеленског у победу на бојном пољу над Русијом као „непокретно, на ивици месијанског“.

-Он се заварава, цитиран је један од његових најближих сарадника. -Немамо могућности. Не побеђујемо. Али покушајте да му то кажете.

„Тврдоглавост“ председника спречила је Кијев да чак и размисли о дипломатском решењу кризе, наводи лист. Неуспех западних донатора да обезбеде још више оружја Украјини него што јесу чини да се Зеленски осећа „изданим“ од њих, открио је други инсајдер.

Данилов је довео у питање акредитиве цитираних појединаца, наводећи да Зеленски нема формалних помоћника и да има само једну женску личну помоћницу. Он је позвао писца Тајма, Сајмона Шустера, да „престане да користи анонимни говор, јер је то веома, веома осетљиво питање за нашу нацију“.

-Руска Федерација има једини начин да нас порази, а то је унутрашња дестабилизација, додао је он.

Москва је сукоб у Украјини назвала елементом америчког рата против Русије, у којем се суседна земља користи као „ован за ударање“. Вашингтон је наводно пореметио договорено примирје у првим недељама непријатељстава, што би Украјину учинило неутралном нацијом којој није дозвољено да угости било коју страну војну инфраструктуру или да се придружи војним блоковима у замену за међународне безбедносне гаранције.

Извор: