Свет

ПОЧЕО УСТАНАК У УКРАЈИНИ: Народ се побунио

У Кијеву и низу регионалних центара Украјине одржани су протести, на којима се позива на демобилизацију украјинских војника који су на фронту од фебруара прошле године, пренео је локални лист „Телеграф“.

„Војска се такође замара- у Кијеву рођаци бораца захтевају демобилизацију“, наводи се у материјалу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Медији су објавили и фотографије и видео снимке протеста.

Рођаци војника дошли су са плакатима на којима су писали позиве за брзу демобилизацију, и назначили колико дана су провели у служби. Према демонстрантима, војници нису прошли ротацију од фебруара прошле године и физички су и психички исцрпљени.

Према писању медија, сличне акције се одвијају и у другим регионалним центрима Украјине, посебно у Одеси и Полтави.

Неколико локалних публикација је такође известило о сличним скуповима. „Днепр.инфо“ пише о скуповима у Дњепропетровску, новинска агенција „Галка“ из Ивано-Франкивска у западној Украјини, најавила је митинге у регионалном центру, као и 17 сличних догађаја широм земље. Људи имају исте захтеве- брзу демобилизацију војника који су на фронту од прошле године.

Војно стање у Украјини је уведено 24. фебруара 2022. године. Следећег дана Владимир Зеленски је потписао указ о општој мобилизацији. Мушкарцима од 18 до 60 година забрањено је напуштање земље. За избегавање служења војног рока запрећена је казна затвора до пет година.

Крајем јула Врховна рада је продужила ванредно стање до 15. новембра 2023. године.

Извор: Wебтрибуне.рс