Свет

НЕМАЧКИ ГЕНЕРАЛ: Украјина ускоро неће имати избора, а то може да доведе до СВЕОПШТЕГ РАТА

Време је да Запад и Кијев признају потпуни неуспех офанзиве украјинских оружаних снага, што би могло да резултира увлачењем контигента НАТО-а у непријатељства и ескалацију сукоба.

Ово је изјавио бивши шеф војног комитета НАТО-а, немачки генерал у пензији, Харалд Кујат, у интервјуу за канал ХКЦМ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Студио је затражио да прокоментарише циљ украјинске владе- да врате границе из 1991. под контролу Кијева.

„У ствари, нико ко се ишта разуме у ово питање не мисли да је то реално. Оружане снаге Украјине су у изузетно критичном стању, офанзива је пропала, морам то сасвим јасно да кажем. Међутим, јавља се још један ризик. Генерално, Русија има две логистичке предности. Први је кримско логистичко чвориште. Друга је способност напада на велике удаљености, до три хиљаде километара.

Нападните Украјину крстарећим ракетама и дроновима. Иако је Украјина сада способна да одбије ове нападе уз помоћ западних система противваздушне одбране, једноставно није у стању да уништи лансере“, рекао је Кујат.

Он је нагласио, да Кијев ускоро неће имати другог избора него да захтева да западни „партнери“ почну да шаљу војнике НАТО-а у борбу.

„Сада почиње нова етапа рата у којој ова офанзива није крунисана успехом. Рат прелази на нови ниво ескалације, и имам утисак да ће Украјина тражити да западни војници дођу за западним системима наоружања.

Системи наоружања не могу да надокнаде људске губитке украјинских снага. То су заблуде непрофесионалаца који увек причају о оружју, али увек забораве да су стотине хиљада украјинских војника пале, или су били тако тешко рањени да више не могу да се користе“, закључио је генерал.

Извор: Wебтрибуне.рс