Свет

ОВАКО СУ ХУТИ ОТЕЛИ БРОД: Погледајте упад командоса, долетели са 2 хеликоптера, а онда уперили оружје у посаду са Балкана (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Јеменски побуњеници Хути отели су теретни брод у Црвеном мору и узели двадесетак чланова посаде за таоце!

На снимку отмице виде се командоси који су слетели на брод са два хеликопетра након чега су заробили посаду међу којима је било Бугара, Филипинаца, Мексиканаца и Украјинаца. Верује се да је капетан брода из Бугарске. Хрватски медији су известили да се проверавају информације да је на броду било и Хрвата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Види се и да су посади наредили да клекне док су од капетана тражили да искључи машине. Брод је на крају одведен у непознатом правцу док судбина посаде још није позната.

Хути су саопштили да су отели брод због његове везе са Израелом и да су узели посаду као таоце. Група је упозорила да ће наставити да напада бродове у међународним водама који су повезани са Израелцима или у њиховом власништву до краја израелске кампање у Гази.

– Свако брод који припада израелском непријатељу или који има посла са њим постаће легитимна мета – саопштили су Хути.

Канцеларија израелског премијера Бењамина Нетањахуа окривила је Хуте за напад на Галакси Леадер, који је пловио под заставом Бахама, а који је наводно повезан са израелским милијардером. Речено је да је на броду било 25 чланова посаде било различитих националности, али да међу њима нема Израелаца.

Израелски званичници су навели да је брод у власништву британске компаније, међутим, званични подаци повезују пловило са компанијом у власништву једног од најбогатијих Израелаца Абрахама Унгара. Бизнисмен је за АП рекао да је упознат са инцидентом, али није могао да коментарише јер је чекао детаље. Брод повезан са његовом компанијом већ је 2021. године нападнут у Оманском заливу. Израелски медији су тада окривили Иран.

Два америчка одбрамбена званичника потврдила су да су Хути заробили брод у Црвеном мору након што су искочили из хеликоптера. Британска војска сматра да се отмица догодила неких 150 километара од обале јеменског лучког града Ходеиде близу обале Еритреје.

Црвено море, које се протеже од египатског Суецког канала до уског мореуза Баб Ел Мандеб, који одваја Арапско полуострво од Африке, остаје кључни трговачки пут за глобални транспорт и снабдевање енергијом. Због тога је америчка морнарица стационирала више бродова у мору од почетка рата између Израела и Хамаса 7. октобра.

Извор: Курир.рс