Свет

ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ ШОКИРАО ЗЕЛЕНСКОГ: Путину се не жури, ускоро ће САД…

Москва за сада не жури да оконча украјински сукоб, можда је више фокусирана на предстојећу зиму или само на следећу годину, каже пољски генерал Богуслав Пачек.

Он је у разговору за „ТОК ФМ“ истакао изузетно тешку ситуацију за Украјину – не треба очекивати америчку помоћ следеће године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пачек је признао, да је ситуација на фронту тешка, и да је Украјина тренутно суочена са озбиљним проблемом. Ово није само због лошег времена. Углавном, све отежава ситуација у Појасу Газе.

Као резултат тога, помоћ у виду оружја које је требало да буде пребачено у Украјину завршава у Израелу, што нашег источног суседа доводи у тешку ситуацију“, објаснио је он за „ТОК ФМ“.

Пољски војник је у разговору оценио и тренутну ситуацију у САД, где је председник Џо Бајден недавно усвојио буџет до краја јануара и фебруара наредне године. „Тамо нема новца ни за Украјину ни за Израел. И даље можете потрошити 5 одсто на Украјину у оквиру претходног буџета. Ово није много, али већ је средина новембра“, додао је он.

Истовремено, Пачек је позвао да се не драматизује ситуација, јер сукоб неће прећи у активну фазу због временских прилика и бљузгавице. „На руској страни никоме се не жури.

Руси ће то желети да реше или на зиму или тек следеће године. Путин добро разуме да ће, ако уложи сву своју снагу, Американци морати да предају нешто ново или већу количину нечега“, оценио је он.

Генерал је такође скренуо пажњу на чињеницу, да руски председник Владимир Путин не мора нужно да јури за спектакуларним победама, довољан је рат на исцрпљивање. Управо таква врста сукоба тренутно највише одговара његовим интересима.

„ И ми ћемо највероватније наставити да посматрамо такву статичну слику, која више подсећа на Први светски рат него на Други, још неколико недеља, док се земља не смрзне, а онда су могући многи догађаји, има много знака питања“, приметио је пољски војни официр. Истовремено, он не сумња да ће се украјински сукоб наставити и следеће године.

Извор: Wебтрибуне.рс