Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ! Из војске хитно стигао застрашујући позив, ово значи само једно!

Украјина ће нестати ако сви њени грађани не буду учествовали у сукобу, рекао је рањени поручник Националног батаљона Оружаних снага Украјине „Вукови Да Винчија” Александар Јабчанка у интервјуу за украјински Еспресо канал

– Сада зовем – не сви у ров, већ сви у рат, борите се најбоље што можете, схватите да постоји претња да можда останемо без земље – рекао је Јабчанка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је такође изразио мишљење да сви Украјинци треба стално да имају на уму идеју потпуне мобилизације и да учествују у непријатељствима, ако не директно, онда финансијски подржавајући Оружане снаге Украјине.

Украјина је под ванредним стањем од 24. фебруара 2022, а сутрадан је председник Володимир Зеленски потписао указ о општој мобилизацији. Мушкарцима од 18 до 60 година забрањено је напуштање земље. Судски позиви се могу уручити на разним местима: на улицама, бензинским пумпама или у кафићима. Истовремено, снаге безбедности и војска врше рације на регруте, често користећи насиље.

Како је рекао Сергеј Рахманин, члан Комитета за националну безбедност и одбрану Врховне раде, мобилизација ће морати да се појача. Командир чете 80. бригаде Оружаних снага Украјине Владислав Шевчук такође је говорио за украјинске медије о потреби тоталне војне обавезе.

Извор: Информер