Свет

ШОКАНТНА ПРОГНОЗА ИЗ БУГАРСКЕ: Европа престаје да постоји? Стварају се два савеза

Pixabay.com

Европу чекају тешки дани – она не може да настави да постоји у садашњем облику, а подстицај за то биће и сукоб у Украјини, изјавио је бугарски посланик Радостин Василев за телевизију „Евроком”.

Он је навео као пример земље које бране своје интересе и које су способне за промене власти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мађарска достојанствено брани своје националне интересе. Мађарски премијер се састајао са Путином и то није изазвало неку драму у Мађарској. Такозвана евроатлантска бугарска владајућа већина не може да каже да је Путин терориста када је амерички председник водио ратове у Ираку и Авганистану, за шта је било много мање разлога”, рекао је Василев.

Он констатује да евроскептицизам, умерени конзервативизам и националне доктрине преузимају примат широм Европе.

„Европа ће почети да трага за сопственим идентитетом. Ускоро ће доћи такав период отрежњења повезан, вероватно, и са ратом у Украјини. Европа врло брзо долази себи. Немачка долази себи. Оно што се догађа у Холандији, Словачкој може да значи да Европа за пет, десет година можда више неће постојати у данашњем облику. ЕУ можда више неће функционисати у садашњем облику, а можда ће чак престати да постоји. Могла би да се подели на два савеза у којима ће бити две категорије земаља. Европу чекају тешка времена. Та структура је донедавно постојала на одређени начин и то не може тако наставити”, оцењује Василев.

Подсећамо, председник Русије Владимир Путин састао се са мађарским премијером Виктором Орбаном на маргинама форума „Појас и пут” у Пекингу у октобру. Он је тада рекао да Русија наставља да развија своје односе са Мађарском, те да су последњих деценија односи са том земљом грађени искључиво на основу осврта на међусобне интересе, ослањајући се на све позитивно што је наслеђено из прошлости, преноси Спутњик.

Извор: Политика