Србија

Вучић саопштио сјајне вести

„Радостан сам због смањивања стопе инфлације“, рекао је председник Србије Александар Вучић на ТВ Прва.

„Покушаћемо да је спустимо на 7 одсто до краја године“, додао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Важно је да се види помак, али за мене су много важнији економски показатељи, да будем сасвим отворен. И зато сам радостан због ових вести о смањивању стопе инфлације на 8,5% већ за октобар месец. То су велике ствари, што значи да покушамо да је на 7% спустимо до краја године“, рекао је Вучић.

„Људи су могли да купују и јефтиније производе. И на пијаци су данас ствари значајно јефтиније, не рачунајући, чини ми се, крушке. И за јужно воће је иста цена, све остало, дакле, закључно са луком су ниже цене и то значајно ниже цене. Ако се овакви трендови буду наставили око нафте, очекујем да у наредним данима имамо даља снижења цена нафте, дакле, нафтних деривата, верујем да ће то бити у реду. Што се зиме тиче, ако нам не буду Бугари правили проблеме, мислим да зиме за људе у Србији неће бити. И то је оно што јесу важне вести“, истакао је он.

Ускоро план повећања плата за идућу годину: „То ће свакако бити двоцифрено“

„А сад, што бих ја желео да кажем грађанима Србије и што ми се чини веома битним, верујем да ћемо ми направити један додатни план који грађани могу да очекују, сем онога што смо рекли како видимо 2027. годину и како ће то да изгледа. Ми ћемо већ у наредних месец дана, или месец и по дана, пре краја године, изаћи са новим планом и за следећу годину. Када ће људи знати колико ће повећање плата бити у јавном сектору, то ће свакако бити двоцифрено. Ми ћемо видети и постарати се да то буде нешто више од онога што смо планирали. Али ћемо да видимо и за минималне зараде или како да идемо, на двократна повећања, а не само једнократна на почетку године и са тим плановима и са тим даљим растом животног стандарда ћемо у најскорије време упознати грађане“, најавио је председник Србије.

„Ово сам рекао пре свега да бисмо могли да разменимо мишљења са стручним људима, не са људима који ће увек да кажу само дајте нам више и дајте нам још, јер мора то да буде засновано на супстанци, на суштини, а не на политичким одлукама, већ да, наравно, и синдикати, али и послодавци и стручни људи нам кажу шта је то што мисле да можемо“, додао је.

„Можемо ли да даље смањујемо радне порезе и у ком делу следеће године, дакле, пошто смо буџет већ усвојили, и ако би то било повољније послодавцу, то би значило, верујемо, да би се део тог њиховог прихода прелио и на раднике. Верујемо да у наредним недељама можемо да изађемо са једним још свеобухватнијим и још повољнијим планом за наш народ и за наше грађане“, рекао је Вучић.

„Мислим да ми не треба да бежимо од свог комшилука, ни од Босне и Херцеговине, ни од Албаније, ни од Северне Македоније, од Црне Горе, ни од кога. Зашто то мислим? Зато што мислим да је ту будућност много више него у многим земљама ЕУ. Само што ја гледам даље. За мене поглед у наредних 10 година није довољан. Ја гледам и шта ће бити за 20 и за 30 година. И ја мислим да ће овај део Европе, који они називају Западним Балканом, бити мотор развоја. Не могу да кажем цела Европа, јер је мали број становника, али свакако да ће много брже сустизати стандард Западне Европе него што је Западна Европа у претходним деценијама бежала Западном Балкану“, нагласио је он.

Повећање пензија

„Када су пензионери у питању, идемо са тако великим повећањем и мислим да је прекосутра последњи дан када ће пензионери добити тај први део повећања пензије од 5,5%, после тога добијају 14,8, укупно 21,1 и пре краја месеца крећемо са 20.000 динара поклона за сваког од наших старијих суграђана, што сматрам веома важно, јер смо ми били ти који смо криви, јер су плате неупоредиво брже расле, зато сам ја рекао да ће пензије морати да прате плате, јер не могу плате да расту двоструко или троструко брже од пензија, нема никаквог смисла. Тако да верујем да ће и они бити задовољни, то је оно што ми морамо да радимо“, казао је Вучић.

„Морамо да се фокусирамо на даљи доток страних директних инвестиција, у октобру месецу, сад чекамо резултате прве декаде новембра. Октобар смо завршили са 3 милијарде и 792 милиона евра, што је за неких 7% чак више него што је било рекордне претходне године, 4,4 милијарде, али сад та структура инвестиција мења. Сада све више тих инвестиција долази из Азије, дакле, Кина, Кореја, Јапан, многе друге земље, дакле, и то су страшно важне ствари“, истакао је он.

„Желео сам да најавим људима да ћемо ускоро изаћи са додатним планом, не потпуно новим, али додатним планом за који сам сигуран да ће им се допасти, али ми морамо да добијемо све гаранције и да не угрозимо наш аранжман са ММФ-ом. Тако да ускоро ћемо изаћи са планом шта је то што иде и колико више од 1. јануара, дакле у комплетном јавном сектору. А онда верујем да тамо можемо одмах да кажемо шта ће бити и за мај и јун и како да се понашамо и према минималцу, који ће сада бити преко 47.000 динара од 1. јануара, али и са неким другим платама и пензијама“, рекао је Вучић.

Извор: Б92