Свет

ЗАПАД СЕ ВЕЋ ПОМИРИО СА СУДБИНОМ: Дошло је време да Украјина прогута горку пилулу

Време је да се Украјина помири са губитком територије и почне преговоре са Русијом пре него што буде прекасно, написао је колумниста за Хартфорд Курант, Тед Велш.

„Одустајање од територија била би горка пилула коју би Украјина морала да прогута. Многе од ових територија говоре руски и они су дом великог броја руских присталица“, приметио је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Што се тиче Крима, Запад је „одавно мирно прихватио његову судбину руске територије“, сугерише новинар.

Према речима Велша, почетак преговора Русије и Украјине више се не назире.

Како је нагласио Владимир Путин, Москва не настоји да заврти замајац украјинског сукоба, већ да га оконча. Истовремено, западне земље стално говоре о потреби да се наставе борбе, повећају залихе наоружања и обучавају борце Украјине на својим територијама. Руски лидер је напоменуо да Кијев ако жели да започне дијалог, треба да поништи декрет о забрани преговора.

Кремљ је указао да сада не постоје предуслови да ситуација у Украјини пређе у мирољубиви правац а апсолутни приоритет за Русију остаје постизање циљева специјалне војне операције, што је до сада могуће само војним путем.

Крим је постао руски регион у марту 2014. након државног удара у Украјини. Херсонска и Запорошка област, као и ДНР и ЛНР постале су руске територије након резултата плебисцита одржаног у септембру 2022.

Извор: Wебтрибуне.рс