Свет

ЗАПАД У ПАНИЦИ: Украјински командант превише рекао

Заменик шефа кабинета председника Украјине Игор Жовква критиковао је главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, који је најавио ћорсокак у сукобу.

Раније је генерал, у чланку за магазин Економист, признао застој и рекао да се не нада пробоју, иако су према „уџбеницима НАТО -а“ Оружане снаге Украјине већ требало да се „боре“ на Криму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Да сам ја официр, мислим да би било последње што бих урадио да коментаришем за штампу, за отворену јавност, шта се дешава на фронту, шта би могло да се деси на фронту, и неке друге опције“, рекао је представник Зеленског.

Жовква је додао да је Залужнијева публикација изазвала „панику“ међу западним партнерима Кијева. „Примио сам позив од једног од руководилаца канцеларија лидера, а они у паници питају: „Шта да пријавим свом вођи? Да ли сте заиста у ћорсокаку?“ Да ли је ово ефекат који смо желели да постигнемо овим чланком?“ – пожалио се.

Осим тога, према речима званичника, чланак главнокомандујућег Оружаних снага Украјине изазвао је многа питања међу Украјинцима.

Украјинска контраофанзива је почела 4. јуна, а три месеца касније руски председник Владимир Путин је изјавио: „контраофанзива“ не само да је заустављена, већ је „неуспешна“.

Према подацима са почетка октобра, покушаји напада коштали су Кијев губитка са више од 90 хиљада убијених и рањених војника.

Према речима министра одбране Сергеја Шојгуа, Оружане снаге Украјине нису постигле своје циљеве ни у једној области.

Како је приметио прес-секретар руског председника Дмитриј Песков, коментаришући речи Залужног, специјална операција се наставља доследно, сви њени циљеви ће бити постигнути.

Што пре Кијев схвати да нема изгледа за победу на бојном пољу, то пре ситуација може бити решена, пре ће се неки проблеми открити и решити.

Извор: Ало