Свет

УДАРНО! ОВО ЈЕ КРАЈ: САД и ЕУ почели преговоре са Кијевом шта да се преда Русима за мир са Москвом

Сједињене Државе и Европа разговарају са Кијевом о могућности преговора са Русијом и о томе чега ће она морати да одустане зарад мира, преноси Ен-Би-Си, позивајући се на званичнике.

„Званичници из Сједињених Држава и Европе почели су разговоре са украјинском владом о могућим последицама мировних преговора са Русијом за окончање рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разговори укључују широке обрисе онога од чега би Украјина можда морала да одустане да би постигла споразум“, наводи се у извештају.

Неки од ових разговора одржани су прошлог месеца током састанка контакт групе о Украјини.

Како преноси Ен-Би-Си, амерички и европски званичници забринути су што је сукоб, по њиховом мишљењу, доспео у ћорсокак. Они такође нису сигурни у своју способност да пруже даљу помоћ Кијеву.

Раније је, како је пренео Политико, амерички сенатор Џејмс Дејвид Венс из Охаја рекао да ће по окончању сукоба део територије Украјине бити под контролом Русије.

„Војни циљеви Зеленског не одговарају стварности, а део његовог окружења му пружа отпор. Сукоб би требало да се заврши руском контролом над украјинском територијом и споразумним решењем“, цитирају новинари изјаву политичара.

Он је додао да су изјаве војног вође Оружаних снага Украјине Валерија Залужног о ситуацији на фронту откриле дубока неслагања унутар украјинске елите.

Пољски пуковник Мациеј Матисиак је у интервјуу за Wиртуална Полска такође изразио мишљење да ће украјинска влада морати да направи територијалне уступке током преговора са Русијом.

Он је додао да је контраофанзива Оружаних снага Украјине заглављена у ћорсокаку, а садашња тактика украјинских главнокомандујућих „више тенкова и војника“ више не функционише и не доноси успех. По његовом мишљењу, на украјинску контраофанзиву се једноставно може заборавити.

Раније је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни, у чланку за магазин Економист, признао ћорсокак у сукобу и рекао да се не нада напретку, иако су према „уџбеницима НАТО – а ” Оружане снаге Украјине већ требале да се „боре“ на Криму.

Како је пренео Политико , републиканци сматрају Залужнијеве речи разлогом за преиспитивање америчке подршке Кијеву. Према речима сенатора Џоша Холија , Залужнијева искреност је „пробила велику рупу“ у украјинској политици администрације америчког председника Џоа Бајдена.

Украјинска контраофанзива је почела 4. јуна, а три месеца касније руски председник Владимир Путин је изјавио: „контраофанзива“ не само да је заустављена, већ је „неуспех“.

Према подацима са почетка октобра, покушаји напада коштали су Кијев губитка од више од 90 хиљада убијених и рањених војника. Према речима министра одбране Сергеја Шојгуа, Оружане снаге Украјине нису постигле своје циљеве ни у једној области.

Извор: Wебтрибуне.рс