Свет

ЗЕЛЕНСКИ ИМА НОВИ ПЛАН: Руси ово нису очекивали

Украјина ће показати „резултате на бојном пољу“ против Русије до краја ове године, тврди председник

Украјина има стратегију да настави своју заустављену контраофанзиву против Русије и покушаће да изнесе победе ускоро, изјавио је председник Владимир Зеленски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник је то изнео у среду када се појавио на конференцији Ројтерс НЕКСТ путем видео везе.

– Имамо план. Имамо врло конкретне градове, врло (конкретне) правце куда идемо. Не могу да поделим све детаље, али имамо неке споре кораке напред на југу, такође имамо кораке на истоку – рекао је Зеленски.

Иако је углавном избегавао да именује тачне локације на којима се очекује да ће се такве активности десити, Зеленски је обећао одређене „добре кораке у близини Херсонске области“, не објашњавајући даље. Украјинске снаге имају план за следећу годину, али ће „покушати“ да покажу „резултате на бојном пољу“ до краја 2023, инсистирао је Зеленски.

– Сигуран сам да ћемо имати успеха. Тешко је – додао је он.

Примедбе Зеленског биле су у супротности са оценом коју је дао његов највиши генерал Валериј Залужни у интервјуу за Тхе Ецономист објављеном прошле недеље. Највиши војни командант тврдио је да је сукоб између Москве и Кијева доспео у ћорсокак у стилу Првог светског рата, при чему Русија има боље шансе с обзиром на њену далеко већу популацију и огромне ресурсе. То би могло да се „одвуче годинама“ и „изтроши“ земљу, а „дубоки и леп продор“ је мало вероватан, упозорио је он.

Зеленски је раније признао спор напредак дуго најављиване контраофанзиве коју је Кијев покренуо почетком јуна. Док су „неки људи“ очекивали брз успех, тај напор је наишао на „одређене потешкоће“, признао је Зеленски.

Међутим, он је донекле пребацио кривицу за недостатак напретка на западне присталице Кијева, наводећи да је земља добила мање наоружања из иностранства него што се првобитно надала.

Неуспела контраофанзива је резултирала мало или нимало територијалних добитака за украјинску војску, која је претрпела тешке људске и материјалне губитке. Према руским проценама, Кијев је изгубио више од 90.000 војника у нападу, а стотине комада војног хардвера – укључујући различита возила западне производње – оштећено је и уништено.

Извор: РТ