Свет

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Ово су добре вести за Украјину

Фото: Фејсбук принтскрин

Украјински председник Володимир Зеленски поздравио је предлог Европске комисије да се са Кијевом отворе преговори о проширењу Европске уније.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је раније данас да је дата препорука да се отворе приступни преговори Унији са Украјином и Молдавијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је снажан, историјски корак који отвара пут ка јачој ЕУ са Украјином као њеним чланом. Хвала председници ЕК Урсули фон дер Лајен за подршку Украјини на путу ка ЕУ. Украјина наставља са реформама и радује се одлуци Европског савета у децембру“, навео је Зеленски на платформи Икс (X, некадашњи Твитер).

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба навео је на друштвеним мрежама да украјинска борба и жртве нису узалудни.

„Људи су препознали нашу трансформацију. Наши снови и надања се остварују. Оно што нас је водило кроз најтеже време са којим се било која европска нација суочила у модерној историји, била је историјска правда за европску нацију Украјине и европска будуц́ност за нашу децу“, поручио је Кулеба, преноси „Гардијан“.

Образлажући одлуку ЕК Урсула фон дер Лајен је раније изјавила да Украјина, која је и даље суочена са трагедијом и ратом, спроводи реформе.

„Комисија на темељу тога препоручује отварање преговора о приступању“, навела је Урсула фон дер Лајен.

Извор: Танјуг