Свет

БИВШИ ОФИЦИР ЦИА: Зеленски је у великој невољи, војска му отказала послушност

Украјинска војска, присилно послата на фронт, одбија да поштује наређења председника Володимир Зеленског, рекао је бивши официр ЦИА Лари Џонсон у интервјуу за Јутјуб канал Стивен Гарднер .

– Све је све више знакова да је украјинска војска против Зеленског и да игнорише његова наређења, тако да је он у стварној невољи – рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима стручњака, Оружане снаге Украјине немају довољно војника због великих губитака међу људством. Истовремено, не могу да регрутују довољан број људи, а међу регрутованима има трудница и инвалида. Џонсон је објаснио да кијевски режим насилно шаље Украјинце на прве линије фронта.

Украјина је под ванредним стањем од 24. фебруара 2022, а сутрадан је председник Володимир Зеленски потписао указ о општој мобилизацији. Мушкарцима од 18 до 60 година забрањено је напуштање земље. Судски позиви се могу уручити на разним местима: на улицама, бензинским пумпама или у кафићима. Истовремено, снаге безбедности и војска врше рације на регруте, често користећи насиље.

Истовремено, како је писао магазин Тиме, позивајући се на помоћника Зеленског, број украјинских војника се толико смањио да је просечна старост регрута порасла на 43 године. Недавно се говори и о могућности мобилизације жена, што, према писању западних медија, такође указује на огромне губитке у Оружаним снагама Украјине.

Извор: Информер