Свет

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ЗЕЛЕНСКОГ: Русија ће напасти, а онда ће се америчка деца борити

Украјински председник Владимир Зеленски каже да је рат с Русијом у новој фази, при чему се очекује да ће зима закомпликовати борбе након летње противофанзиве, која није имала жељене резултате. Међутим, упркос неуспесима, рекао је да Украјина неће одустати.

„Имамо нову фазу рата и то је чињеница“, рекао је Зеленски у интервјуу за Асошијетед прес у Харкову, у североисточној Украјини. „Зима је у целини нова фаза рата“, додао је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли је задовољан резултатима противофанзиве, одговорио је: „Гледајте, не одустајемо, ја сам задовољан. Боримо се с другом најбољом војском на свету, задовољан сам“, преноси Индеx.хр.

Потом је ипак додао: „Губимо људе, нисам задовољан. Нисмо добили сво оружје које смо хтели, не могу бити задовољан, али се не могу превише жалити.“ Зеленски је такође рекао како се боји да рат Израела и Хамаса прети да засени сукоб у Украјини јер „доводи у опасност доток западне војне помоћи Кијеву“.

Украјина није добила сво потребно оружје од савезника, рекао је. „Већ можемо видети последице преусмеравања пажње међународне заједнице због трагедије на Блиском истоку“, рекао је. „Само слепи то не виде“, каже. „Не смемо допустити да Запад заборави на рат“, каже.

Та промена фокуса би могла да доведе до мање економске и војне помоћи његовој земљи, рекао је. У покушају да ублаже те страхове, амерички и европски званичници наставили су да посећују Кијев од напада у Израелу 7. октобра.

Недавна анкета АП-а у САД-у показала је да готово половина Американаца мисли да се превише троши на Украјину. Све већи број републиканаца није за слање додатне помоћи, а није јасно хоће ли и када захтев Беле куће за додатном помоћи одобрити Конгрес.

На питање о томе Зеленски је потврдио да Американци, помажући Украјини, помажу и себи.

„У случају Украјине, ако отпор данас не успе због недостатка помоћи и недостатка оружја и финансирања, то ће значити да ће Русија највероватније напасти земље НАТО-а“, рекао је. „А онда ће се америчка деца борити“, додао је.

Извор: Индекс