Свет

БРИСЕЛ У ПАНИЦИ: Орбан направио тоталну пометњу

Мађарски премијер Виктор Орбан редовно гура ЕУ до ивице, а дипломате сада страхују да ће његово непријатељство према Украјини гурнути блок у коначни понор.

Средином децембра требало би да буде одржан самит на коме би лидери ЕУ требало да донесу историјску одлуку о прихватању Украјине и тиме запечате кључни буџетски договор и Кијеву дају спас од 50 милијарди евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тај састанак би требало да пошаље поруку САД да, упркос политичкој ометању рата на Блиском истоку, ЕУ остаје у потпуности посвећена Украјини.

Али, те планове могао би да поквари Виктор Орбан, човек који одржава блиске везе са руским председником Путином и за кога многи верују да подрива демократију и владавину права и у Мађарској, преноси “Јутарњи лист”. Он захтева да се цео процес заустави док лидери не пристану на општу ревизију подршке ЕУ Кијеву.

Ово је од великог значаја за лидере ЕУ. Иако Мађарска представља само два одсто становништва ЕУ, Орбан може да држи целу Унију као таоца. Он је најгласнији противник санкција Русији од Путинове анексије Крима 2014.

– Идемо према великој кризи – рекао је “Политику” један званичник ЕУ под условом анонимности.

Један високи дипломат Уније је упозорио да би ово могло бити једно од најтежих Европских савета. Петер Креко, директор Института за политички капитал из Будимпеште, каже да је Орбан чекао да Европа схвати да не може да добије рат у Украјини и да Кијев мора да направи уступке.

– Сада осећа да долази његово време јер у многим земљама ЕУ јавно мњење показује да су људи уморни од Украјине – додаје Креко.

Искључење Мађарске из политичких одлука ЕУ?

Теоретски, постоји опција да се Мађарска искључи из политичких одлука ЕУ, али земље сматрају да би то довело до нејединства и подела унутар ЕУ. За сада се чини да европски лидери покушавају да постигну компромис, пише “Политико”.

Председник Европског савета Шарл Мишел отпутовао је раније ове недеље у Будимпешту на двочасовну дискусију са Орбаном.

Поједине европске дипломате тумаче Орбанове претње као стратегију за повећање притиска на Европску комисију, која задржава 13 милијарди евра из фондова ЕУ за Мађарску, због забринутости да та земља крши стандарде ЕУ о владавини права.

Други кажу да је Орбан често игнорисан или приказиван само као Путинова марионета. Сада неки лидери ЕУ кажу да, након одласка бивше њемачке канцеларке Ангеле Меркел и још неких политичара из Словачке, Пољске, Мађарске и Чешке, Орбана више нема ко да уразуми, па он сада изнутра подрива ЕУ .

„Нуклеарна опција“

Брисел би теоретски могао да покрене тзв. поступак ЕУ по члану 7 против Мађарске. Ово се користи када се сматра да је земља у опасности од кршења основних вредности Уније. Неки то називају “нуклеарном опцијом” јер предвиђа најозбиљнију санкцију коју блок може наметнути држави чланици – суспензију права гласа о одлукама ЕУ.

Међутим, у Бриселу страхују да би покретање члана 7 против Мађарске могло чак да изазове ефекат снежне грудве и да доведе до изласка Мађарске из ЕУ. Дипломате сада размишљају о другим путевима.

Једна опција је да се 50 милијарди евра од 2024. до 2027. године за Украјину подели на мање износе на годишњем нивоу. Али то би послало лош политички сигнал.

„Сада више земаља сумња постоји ли пут“

Министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис рекао је за “Политико” да је јасно да расте забринутост због политичке подршке ЕУ Украјини.

– Прво је то била Мађарска, а сада више земаља сумња постоји ли пут – рекао је он.

Председник украјинског парламента Руслан Стефанчук се осврнуо на мађарске приговоре.

– Украјина иде у ЕУ и следила је све препоруке. Желим да будем сигуран да све државе чланице поштују напредак који је Украјина постигла – рекао је он.

Последња опција је класична опција ЕУ: погурати кључне одлуке о украјинској политици до почетка следеће године. Међутим, неке дипломате сматрају да би такво одлагање довело до говора о нарушеном јединству ЕУ, али то заправо не би био проблем јер је буџет ЕУ до марта 2024. Куповање времена је, међутим, незгодно због предстојећих европских избора у јуну следеће године.

„Орбан игра дугу игру“

Из Будимпеште стиже поплава напада на Брисел, а најновији пример је агресивна евроскептична рекламна кампања са постерима на којима је Урсула фон дер Лајен поред Александра Сороша, сина Џорџа Сороша, са реченицом: “Немојмо да играмо на мелодију који они звижде”.

– Нико се не осећа пријатно због онога што се дешава у Мађарској. Када Орбан много тога пита свој народ, он не пита ово: ако је Унија толико гора од СССР-а, зашто је не напусти? – пита европски комесар за буџет Јоханес Хан.

Али чини се да је Орбан склонији поткопавању ЕУ изнутра, а не изласку као што је то урадила Велика Британија. Све више осећа ветар у леђа, посебно после недавних изборних резултата у Словачкој и Холандији.

– Орбан игра дугу игру. Са Вилдерсом, још једним или два лидера крајње деснице у Европи и потенцијалним повратком Трампа у САД, он би ускоро могао бити мање изолован него што мислимо – рекао је званичник ЕУ за “Политико”.

Извор: Јутарњи лист