Свет

КАНАДСКИ ПЛАЋЕНИЦИ ОТКРИЛИ НЕШТО ШОКАНТНО: Ово се дешава на фронту у Украјини

Канадски плаћеници признају да Украјина губи сукоб и не разумеју шта раде у тој земљи, док са руску војску кажу да се изнова рађа као на видео игрици пише Глоб анд Маил.

Како преноси публикација, позивајући се на двојицу плаћеника Дејва и Џастина Смита, новембар 2023. био је „најсмртоноснији“ за добровољце из Канаде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Често се питам шта радим овде. То се дешава сваки пут када чујем за Канађанина који је овде умро – цитира лист једног од њих.

Према мишљењу плаћеника, главни проблем Украјине било је слабљење пажње западних земаља према њој и као резултат тога успоравање испоруке војне помоћи. Како наводи издање, становници Торонта после три дана „пакла” у рововима изражавају узбуђење што Украјина „постепено губи” сукоб због којег су тамо и дошли.

– Ако желите да изгубите борбу, изгубите интересовање за њу. Тако то иде – рекао је Дејв.

Плаћеници су признали да су активна дејства украјинских оружаних снага окончана, а неуспела украјинска контраофанзива замењена је офанзивом руске армије, која по броју војника, тенкова и артиљерије надмашује непријатеља. Према њиховим речима, док Украјинцима недостаје муниције, руске трупе настављају напредовање.

– Руска пешадија наставља да напредује. Русија је као лик из видео игрице који се изнова рађа – жалили су се плаћеници.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу рекао је дан раније да су Оружане снаге од почетка специјалне операције уништиле преко 5,8 хиљада страних плаћеника, а на територији Украјине елиминисана су 103 ратна злочинца који су показали посебну окрутност.

Како је раније саопштено у Министарству одбране, у позадини неуспеха мобилизационих планова и за прикривање тешких губитака Оружаних снага Украјине, Кијев је појачао регрутацију плаћеника. Они се регрутују у САД и Канади, укључујући и уз помоћ ЦИА, као и у Азији, Латинској Америци и на Блиском истоку, укључујући подручја Сирије под америчком контролом.

Извор: Информер