Свет

МАЂАРСКА ШОКИРАЛА ЗАПАД: Ставићемо вето

Уколика мађарска компанија МОЛ не буде могла више да извози нафтне деривате из руске нафте на тржиште Чешке и Хрватске, заборавите на подршку Будимпеште, поручује шеф мађарске дипломатије

Мађарска ће ставити вето на 12. пакет санкција Руској Федерацији, ако мађарској компанији МОЛ не буде дозвољено да продаје деривате произведене од руске нафте Хрватској и Чешкој, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, 5. децембра су истекла правила по којима је мађарска нафтна и гасна компанија МОЛ могла да извози деривате од руске нафте на тржишта Чешке и Хрватске.

„Јасно смо ставили до знања да нећемо ставити вето на 12. пакет санкција ако МОЛ може да настави да извози нафтне деривате на чешко и хрватско тржиште“, казао је Сијарто мађарским новинарима, преноси ТВ канал М1.

Шеф мађарске дипломатије је претходно изјавио да ће Будимпешта тражити од Европске уније да продужи изузеће националне нафтне компаније МОЛ из санкција против Русије за још годину дана.

Он је такође оштро критиковао Хрватску као транспортну руту за допремање енергената у регион.

Сијарто је указао да је Хрватска подигла транзитне накнаде за испоруку нафте, које су сада четири пута више од тржишне цене и оценио да није часно остваривати велику добит у време рата.

Извор: РТ