Свет

НЕМЦИ У ПАНИЦИ, КРЕЋЕ ИНВАЗИЈА? ГЕНЕРАЛ БРОЈЕР ДИГАО УЗБУНУ У ВОЈСЦИ, СОЛОВЈЕВ ЗАПРЕТИО: Живећете под руском заставом

Генерал Карстен Бројер, један од највиших званичника немачке војске и савезник Северноатлантског савеза (НАТО), рекао је немачким медијима у суботу да се плаши да би Русија могла да изврши инвазију на Немачку и натера земљу да започне „одбрамбени” рат.

Прошле су скоро две године откако је Русија започела своју инвазију на Украјину у фебруару 2022. Током протеклих неколико недеља, руске трупе су покренуле велику офанзиву усмерену на Авдијевку, град у источном украјинском региону Доњецка који Москва такође сматра својом територијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је уследило после велике украјинске контраофанзиве током лета и јесени. Кијев је повратио део територије, али није успео у свом ширем циљу да се пробије до Црног мора, да пресече руски копнени мост ка Криму, који је руски председник Владимир Путин анектирао 2014.

Немачка је снажан савезник Украјине у њеном текућем рату са Русијом. Министарство одбране земље објавило је у октобру нови пакет подршке Кијеву који вреди око 1,1 милијарду долара за оружје, возила и противваздушну одбрану.

У интервјуу за „Франкфуртер Алгемајне Зонтагцајтунг“, Бројер, чија је званична титула генерал инспектор Бундесвера (оружаних снага Немачке), рекао је да је забринут због тога како се Русија „у овом тренутку поново наоружава“.

Бројер је додао да ће Немачка морати да се навикне на могућност „да ћемо једног дана можда морати да водимо одбрамбени рат“.

Бројер је такође упитан да ли ће немачка војска моћи да се носи са евентуалним руским нападом на НАТО, чији је Немачка део, након могућег окончања руско-украјинског рата.

– Да. Тачка. Немамо алтернативу. Можемо да се бранимо и бранићемо се – рекао је Бројер.

Међутим, Бројер је признао да немачка војска има недостатке када је у питању национална и савезничка одбрана након што се годинама фокусирала на управљање међународним кризама.

– Сада видимо Бундесвер који још нису довољно опремљен за то – рекао је он, додајући да постоје „структуре које чине брзе и циљане одлуке готово немогућим“.

У октобру је пропагандиста руске државне телевизије Владимир Соловјов у својој емисији запретио да ће Немачка на крају постојати „под руском заставом“.

Соловјов је критиковао Немачку због повећања количине залиха и оружја коју шаље Украјини и рекао: – Тако да немамо другу опцију. Завршићемо, заузећемо Берлин још једном, и овог пута нећемо отићи.

Расте страх у Немачкој и Пољској

Шеф пољског Бироа за националну безбедност Јацек Севера рекао је раније овог месеца да ће земље источног крила НАТО-а за три године ући у директну војну конфронтацију са Русијом и да због тога западне војна алијанса мора да усвоји „трогодишњи план припрема за конфронтацију“.

Немачки савет за спољне односе сматра да „западне земље имају на располагању пет до девет година да се припреме за одбијање руске агресије“.

При томе се не објашњава зашто би Русија вршила агресију не земље НАТО-а.

Како преносе „Факти“, немачки савет наводи да је НАТО у неповољном положају, јер је Русија своју економију већ превела на војне колосеке и стиче борбено искуство, а САД и њихови европски савезници значајно заостају у низу области.

Немачки министар одбране Борис Писторијус почетком новембра поднео је извештај о „спремности за рат са Руском Федерацијом“.

Његов главни закључак је да је сукоб са Русијом неизбежан у року од пет до десет година.

– После скоро две године рата у Украјини, руски војни потенцијал је већи него што изгледа. Руска војска ће бити у потпуности опремљена, а већ је стекла велико борбено искуство. Руска борбена моћ убрзо ће премашити потенцијал НАТО за одвраћање у случају конвенционалног рата у Европи – тврди Писторијус.

Немачки тв канал „ЗДФ“ оцењује да НАТО неће моћи да заустави руске трупе у случају војног напада.

„Ако Русија одлучи да крене у офанзиву, НАТО ће морати да је заустави на граници, али за то тренутно није способан“, тврди ТВ мрежа.

Извор: ФАЗ/Срна