Србија

Настао хаос! ШМИТ РАЗБЕСНЕО ПУТИНА ЗБОГ ПРИЗИВАЊА РАТА У БОСНИ! Русија спремна да удари ветом!

Фото: Јутјуб

Руска Федерација је спремна да у Савету безбедности УН уложи вето на продужење мисије ЕУФОР у БиХ уколико се не укину овлашћења високом представнику међународне заједнице у тој земљи Кристијану Шмиту, који је истовремено саставио извештај и упозио да је нама суседна земља на ивици новог крвопролића.

Руска Федерација предвођена председником Владимиром Путином жестоко је реаговала на понашање међународне заједнице према Босни и Херцеговини у последње време и запретила како је спремна да као стална чланица Савета безбедности УН уложи вето на обнављање мандата мировној мисији ЕУФОР у БиХ због именовања Кристијана Шмита за високог представника у тој земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је објавила немачка новинска агенција дпа, позивајући се на своје изворе и наводећи како је гласање о продужењу мандата требало да се одржи данас, али да је померено за среду поподне.

Озбиљан раскол између Запада и Русије због функције високог представника на снази је већ неко време, будући да званична Москва сматра да више нема разлога за њеним постојањем. Са тим се сложила и Кина, па су обе земље покушале пре неколико месеци да у Савету безбедности укину ту функцију.С друге стране, западне дипломате у Њујорку истичу да СБ не може да одлучује о судбини високог представника, ког именује Савет за спровођење мира

Москва је у текућим преговорима о одобрењу мисије ЕУФОР позвала да се из споразума уклони било какво спомињање високог представника – открио је неименовани дипломатски извор агенцији дпа.

Иначе, најновији спор у вези са Шмитом долази баш у тренутку када су у медије процурили делови његовог најновијег извештаја, чије је делове први објавио британски Гардијан, а у ком се напомиње да је БиХ у непосредној опасности од распада и да постоји „веома реална могућност повратка сукоба“.

– Ако српски сепаратисти изврше своју претњу о поновном стварању сопствене војске дељењем националних оружаних снага на два дела, више међународних мировних снага требало би да буде послато назад у БиХ како би се зауставило клизање према новом рату – наводи Шмит који је у свом првом извештају по доласку на функцију високог међународног представника за БиХ у августу, упозорио да се Босна суочава с „највећом егзистенцијалном претњом у послератном раздобљу“.

Подсетимо, члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће се Република Српска, у којој његов Савез независних социјалдемократа (СНСД) има власт, повући из неких државних тела, укључујући Оружане снаге, Обавештајно сигурносну агенцију (ОСА), Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) и друге, као и да ће та тела формирати на нивоу ентитета.

На таква дешавања реаговао је Шмит који је поменути извештај у петак доставио генералном секретару УН Антонију Гутересу и у њему навео како су Додикове тежње једнаке отцепљењу без проглашења.

– Додикови поступци угрожавају не само мир и стабилност земље и регије, већ, ако на њих не одговори међународна заједница, могу да доведу до поништавања самог Дејтонског мировног споразума. Тиме би нестабилност у БиХ имала шире регионалне импликације. Изгледи за даље поделе и сукобе су врло стварни – истакао је Шмит.

Његова упозорења изречена су у тренутку док је Савет безбедности УН припремао своју годишњу резолуцију којом се на 12 месеци обнавља мировни мандат за ЕУФОР и седишта НАТО. Међутим, чак и ако се мандат ЕУФОР обнови, у ЕУ нема довољно апетита за јачањем малобројних снага које су остале у Босни. Неке државе чланице, посебно Мађарска, подржавају Додика.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс