Свет

ТУГА: Преминула позната певачица

Фото: pixabay.com

ПЕВАЧИЦА је оставила бројне хитове иза себе.

Позната певачица јужноафричка, Булелва Мекутукана, познатија као Захара преминула је, саопштио је њихов министар културе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Моје најдубље саучешће породици Мекутукана и јужноафричкој музичкој индустрији. Влада је већ неко време уз породицу. Захара и њена гитара оставиле су невероватан и трајан утицај на јужноафричку музику – рекао је министар Зизи Кодва.

Захара је завршила на хоспитализацији због компликација са јетром.

Захару је карактерисао невероватан глас и умеће са гитаром 2011. „Лолиwе“ који се обожавао широм Африке. Објавила је пет албума и освојила на десетине домаћих и међународних награда.

Извела је насловну нумеру за Нелсона Манделу у његовој кући пре него што је умро 2013. године, а касније је написала омаж песму са текстом: „Херој хероја / Не постоји ниједан као он“. Та песма је, као и остатак њене дискографије, отпевана на мешавини коса и енглеског.

Њен други албум „Пхендула“ из 2013. изнедрио је три хита која су била на врховима топ лествица – „Пхендула“, „Импило“ и „Стаy“. Захарин трећи албум „Цоунтрy Гирл“ из 2015. био је троструко платинасти. Након одласка из ТС Рецордса потписала је дискографски уговор с „Wарнер Мусицом“, а њен четврти албум „Мгоди“ из 2017. био је њен најпродаванији албум. Њен пети албум „Нqаба Yам“ из 2021. заузео је прво место на иТунес-у.

Године 2020. уврштена је на ББЦ-јеву листу „100 Wомен“. Ради се о листи коју ББЦ објављује сваке године, а на њој се налазе утицајне жене из разних крајева света.

Извор: НПортал