Свет

УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ УДАРИЛИ НА ЗЕЛЕНСКОГ: Лажеш

Два месеца украјински маринци предводе напад преко реке Дњепар у регион херсон, што је најновији покушај да се пробије руска одбрану на југу и преокрене рат.

Војници и маринци који су учествовали у прелазу реке описали су за Њујорк тајмс офанзиву као бруталну и узалудну. Тврде да су бројни војници умирали чак и пре него што су стигли на другу страну обале.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У случају Дњепра председник Володимир Зеленски и други украјински званипници недавно су сугерирсли да су маринци стекли упориште на источној обали. Министарство спољних послова објавило је чак прошлог месеца саопштење у ком тврди да су успоставили неколико упоришта. Али, маринци и војници који су били тамо кажу да ови извештаји једноставно нису тачни.

Шесторица војника с којима су причали новинари америчког листа И који су захтевали анонимност, рекли су да су ноћу седели у води, док су гранате падале свуда око њих.
Неколико војника и маринаца рекло је новинарима да су забринути због великих жртава и преоптимистичних изјава званичника о напретку офанзиве.

Њујорк тајмс наводи да се сада неке од најжешћих борби воде код села Кринки, на источној обали, 30-ак километара узводно од града Херсона, где су украјинске трупе заузеле узак појас рибарских кућа. То је једино место где су успели да поставе упориште.

Снимак тог подручја, емитован из дрона, а који је Њујорк тајмс видео, потврдио је исказе војника о тешким руским ваздушним нападима, који су претворили обалу реке у масу блата и поломљеног дрвећа.

Нове трупе које стижу на источну обалу морају да газе по телима војника која леже у блату, рекао је “Олексиј”, искусни војник који се борио у Кринкију у октобру и од тада више пута прелазио реку како би помогао у евакуацији рањеника.

Неки од мртвих маринаца, према речима, “Володимира”, леже чак два месеца јер јединице због тешког гранатирања не могу да извуку тела преминулих. „Ситуација на левој обали је јако тешка“, рекао је он.

С обзиром на то да је украјинска контраофанзива запела, а САД и ЕУ показују знакове замора, офанзива преко реке помно се прати. Украјинци се надају да могу да направе продор довољно дубок да запрете руским рутама за снабдевање и њеним положајима на југу.

„Тамо се немогуће учврстити. Тамо је немогуће преместити опрему. То чак није ни борба за опстанак“, рекао је “Олексиј” и додао: „То је самоубилачка мисија.“
Према његовим речима, лоша припрема и логистика украјинских заповедника десетковали су његов батаљон. Рањени људи су остављани због недостатка чамаца, рекао је, а брутални услови деградирају морал међу војницима.

„Људи који тамо заврше нису психички припремљени“, додао је. „Они чак и не разумеју куда иду. Заповедници који их шаљу у битку им ништа не говоре. Овако нешто нисам видео ни у Бахмуту или Соледару“, рекао је, мислећи на две најинтензивније битке на источном фронту. „Толико је бесмислено“, додаје.

Извор: Индекс