Свет

ЗАПАД ОТВАРА НОВИ ФРОНТ СА РУСИЈОМ! Цео свет стрепи од онога што може да се деси

Један број западних земаља покушава да претвори Либију у нову арену конфронтације са Русијом, изјавио је у интервјуу за РИА Новости Петар Иљичев, директор одељења међународних организација Министарства спољних послова Русије.

Према његовим речима, Либија се до сада „никада није опоравила од голе агресије НАТО коалиције, покренуте 2011. године у заобилажењу одлука Савета безбедности УН – земља је заправо подељена на два дела, лебдећи на ивици грађанског рата и претварајући се у извор илегалне миграције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Истовремено, у позадини украјинске кризе, поједине земље, у оквиру широке антируске кампање, покушавају да претворе Либију у арену конфронтације са нашом земљом. Међутим, ови покушаји само помажу у консолидацији постојеће линије поделе „на терену“ и потискују изгледе за међулибијско решење – рекао је Иљичев.

Он је напоменуо да је стање у Либији „на терену“ могуће побољшати само кроз дијалог свих зараћених либијских страна, уз помоћ заинтересованих спољних актера и уз централну улогу УН.

– Полазимо од чињенице да изражавање народне воље може да стави тачку на дуготрајну двојну власт у Либији и да ће постати основа за стабилизацију враћањем јединства и територијалног интегритета земље. Истовремено, време одржавања избора треба да одреде сами Либијци, без притиска споља и вештачки наметнутих рокова – додао је Иљичев.

У Либији постоје две владе које се међусобно не признају. Прва – коју су признале УН и на чијем је челу Абделхамид Дбеибах – делује у Триполију. Други – који има овлашћења Представничког дома – налази се у Бенгазију, а након смене Фати Башаге, привремено га води Осама Хамад.

Након свргавања и убиства либијског лидера Моамера Гадафија 2011. године, Либија је престала да функционише као јединствена држава. Последњих неколико година дошло је до сукоба између власти у Триполију на западу земље и власти на истоку, које је подржала Либијска национална армија под командом маршала Калифе Хафтара. Форум за либијски политички дијалог у Женеви под покровитељством УН изабрао је 2021. године прелазну извршну власт до општих избора, који још нису одржани.

Извор: Ало