Свет

АМЕРИКАНЦИ И БРИТАНЦИ ЗАСУТИ ПРОЈЕКТИЛИМА И ДРОНОВИМА: Највећи напад на НАТО трупе

Британски ратни брод, заједно са америчким снагама, оборио је седам дронова које су лансирали Хути које подржава Иран у Црвеном мору.

Дронови су елиминисани у операцији одбијања највећег напада дроновима и ракетама до сада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грант Шапс, министар одбране, рекао је да су беспилотне летелице ишле ка „ХМС Диамонд“, разарачу тип 45 који је Британија стационирала да помогне у заштити транспорта, као и комерцијалних бродова у уторак увече.

У мисији су, уз британски разарач, учествовали и амерички ратни авиони, који су дејствовали са џиновског носача авиона, као и други ратни бродови САД.

Укупно је оборено 18 дронова – дизајнираних да експлодирају при удару – које су испалили Хути у Јемену, заједно са две противбродске крстареће ракете и једном противбродском балистичком ракетом. Напад је почео око 21.15 по локалном времену. Према саопштењу америчке војске, напад је описан као „сложен напад“, преноси Скај њуз.

САД су саопштиле да је ово 26. напад Хута на комерцијални брод од 19. новембра.

Шапс, у изјави објављеној на друштвеним мрежама, детаљно је описао деловање Велике Британије:

„Преко ноћи, ‘ХМС Диамонд’, заједно са америчким ратним бродовима, успешно је одбио до сада највећи напад Хута у Црвеном мору“.

„‘ХМС Диамонд’ уништио је више дронова за напад који су се кретали према њему и комерцијалне бродове у тој области, без повреда или штете за брод и посаду. Велика Британија је, заједно са савезницима, раније јасно ставила до знања да су ови илегални напади потпуно неприхватљиви и, ако се наставе, Хути ће сносити последице.“

„Предузећемо мере потребне да заштитимо невине животе и глобалну економију“, закључује он.

Хути, које подржава Иран, кажу да су напади усмерени на окончање ваздушне и копнене офанзиве на Појас Газе након напада Хамаса 7. октобра.

Коалиција предвођена САД патролира Црвеним морем како би покушала да спречи нападе.

Извор: Новости