Свет

БРИСЕЛ ОБЈАВИО РАТ ОРБАНУ? ЕУ послала шокантну претњу Мађарској

Уколико мађарски премијер буде наставио да блокира новац за Кијев, блок би могао да одговори додатним казненим мерама, укључујући и укидање права гласа Мађарске у блоку

Лидери Европске уније спремни су да заобиђу Мађарску на ванредном самиту наредне недеље уколико њен премијер Виктор Орбан настави да блокира пакет финансија за Украјину у вредности од 50 милијарди евра, кажу извори за „Блумберг“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Будимпешта се у понедељак успротивила предлозима унутар блока за стварање новог фонда за наоружавање Кијева, након што је Орбан средином децембра блокирао европски четворогодишњи план за финансирање Украјине.

Државе чланице су сада спремне су да усвоје пакет новчане помоћи за Кијев на самиту у Бриселу 1. фебруара и без подршке Мађарске, кажу анонимни извори, и напомињу да је блок већ спреман за сценарио у којем Мађарска наставља да блокира 50 милијарди евра за Украјину.

Један од начина на који би ЕУ могао да одговори уколико Орбан буде наставио са својом досадашњом политиком јесте увођење додатних казнених мера против Мађарске, између осталог и укидања њеног права гласа у блоку који (за сада) има свака држава чланица, кажу извори.

„Блумберг“ сматра да би тај сценарио изазвао свеобухватнији окршај, будући да је словачки премијер Роберт Фицо упозорио да ће бранити Мађарску у случају да њено право гласа у ЕУ буде угрожено.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто истакао је, након састанка шефова дипломатија ЕУ чланица у понедељак, да Мађарска не подржава преуређење актуелног механизма финансирања, познатог као Европски мировни фонд, а у оквиру којег чланице добијају надокнаду за оружје које пошаљу Украјини.

Мађарска, такође, тренутно блокира исплату најновије транше из Европског мировног фонда у вредности од 500 милиона евра, напомиње „Блумберг“.

Сијарто је рекао да ће о томе разговарати са својим украјинским колегом Дмитријем Кулебом 29. јануара, те да ће Мађарска престати са блокадом уколико Кијев буде пружио гаранције да мађарске компаније неће бити стављане на кијевску листу тзв. спонзора рата.

Извор: Медији/Информер