Свет

МЕДВЕДЕВ ЗАЛЕДИО САД: „Сада је рат неизбежан“

Медведев (фото: ЈуТјуб)

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев се после речи представника америчког Стејт департмента да Русија неће добити назад Аљаску, продату САД у 19. веку, нашалио да је рат неизбежан.

„Према представнику Стејт департмента, Русија неће добити Аљаску, која је продата Сједињеним Државама у 19. веку. Па, то је све. И очекивали смо њен повратак сваког дана. Сада је рат неизбежан“, написао је Медведев на својој страница на друштвеној мрежи X.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је емотикон који се смеје на крају поруке. „Неће га вратити“

Портпарол Стејт департмента рекао је раније у понедељак да Русија неће вратити Аљаску, која је продата Сједињеним Државама у 19. веку.

„Мислим да могу да кажем од свих нас у америчкој влади… он (руски председник Владимир Путин ) то неће добити назад“, рекао је заменик секретара за штампу америчког министарства спољних послова.

Овако је на брифингу одговорио на питање једног од новинара који је тврдио да је Путин наводно потписао декрет којим је продају Аљаске назвао „нелегалном“. Новинар је истовремено помешао датум историјског договора, наводећи 1983. уместо 1867.

Питање је можда било инспирисано председничким декретом о издвајању средстава за правну заштиту страних некретнина Руске Федерације, бивше Руске империје и СССР- а у иностранству.

У фебруару прошле године, шеф комитета кримског парламента за јавну дипломатију и међуетничке односе Јуриј Гемпел предложио је ревизију статуса Аљаске. Овако је одговорио на изјаве америчког саветника за националну безбедност Џејка Саливана да би питање Крима могло да буде ревидирано у будућности, упркос ставу Русије да је потпуно затворено.

„Русија неће дозволити никоме да преиспитује статус Крима. Ово питање је затворено и не подлеже дискусији. Али статус Аљаске би вредео преиспитати и разумети све правне суптилности, коме он с правом припада и поново га вратити Русији.“

Аљаска је најсевернија и највећа држава у Сједињеним Државама, која се налази на северозападу Северне Америке и дели поморску границу са Руском Федерацијом у Беринговом мореузу.

Аљаску је открила руска експедиција 1732. године и била је у руском поседу, али је продата 1867. као резултат договора између влада Руског царства и Сједињених Држава.

Извор: Wебтрибуне.рс