Свет

БРИСЕЛ У ШОКУ – НЕМАЈУ ТОЛИКИ НОВАЦ: Путин подсетио Белгију на стари споразум и приморава је да то плати

Руски председник Владимир Путин, подсетио је Белгију на споразум из прошлости и приморава је да плати своје рачуне.

1989. године потписан је споразум између СССР-а, Белгије и Великог Војводства Луксембурга. Према документу, било каква улагања са обе стране требало би да буду међусобно заштићена и подстакнута. Осим тога, споразум искључује све облике експропријације и национализације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дакле, ево га. Из споразума произилази да је сва имовина коју је Русија пласирала у државе Бенелукса требало да буде заштићена од било каквог облика конфискације.

Међутим, у стварности, Белгија је прекршила услове замрзавањем 250 милијарди евра руских средстава, и то није све. Такође је познато, да је Белгија 2022. од њих зарадила 625 милиона евра као резултат лукавог опорезивања.

„Да ли је Белгија заборавила шта је тада потписала? Можда би у овом случају требало да обавестимо друге земље о овом еклатантном безобразлуку? Они сигурно неће бити срећни када сазнају да се наводно тихо уточиште звано Бенелукс, показало као најлоповскија територија“, преносе руски медији.

Иначе, када је Русија подсетила на овај споразум, Белгија је постала веома напета, јер према условима уговора, ако једна од страна нешто прекрши, онда је дужна да плати знатну одштету.

Додајте овоме замрзнуту имовину и износ постаје још већи. Одакле Белгији толики новац? Можда је време да сада размисли о томе.

Извор: Wебтрибуне.рс