Свет

ГОРИ ЕВРОПА! НАКОН НЕМАЧКЕ, САД И ФРАНЦУСКА: Хаос широм земље, демонстранти упутили хитан захтев Макрону!

Фото: Х принтскрин

Демонстранти захтевају више финансијске подршке за трошкове које намећу еколошка правила Европске уније, као и смањење регулације њихових свакодневних операција

Француски фармери наставили су да блокирају главне путеве широм земље захтевајући од владе председника Емануела Макрона хитно смањење трошкова и регулација.

У областима на југу, пре свега око Бордоа и Лиона, и даље се дешавају највећи поремећаји будући да трактори и пољопривредна возила блокирају главне аутопутеве, преноси Блумберг.

„Пољопривредници из већине региона планирају акције како би у наредним данима пореметили саобраћај широм земље“, рекао је шеф синдиката ФНСЕА Арно Русо.

Демонстранти захтевају више финансијске подршке за трошкове које намећу еколошка правила Европске уније, као и смањење регулације њихових свакодневних операција. Такође се боре и са утицајем инфлације на цене енергената и горива.

„Фитиљ је упаљен и фармери могу да испрате акцију до краја – нема осећаја повлачења“, рекао је Русо телевизији Франс 2.

Протести у Француској одражавају сличне напетости широм Европе, укључујући и Немачку и Холандију, због смањења субвенција и усвајања европских закона за заштиту животне средине, оцењује „Блумберг“.

„Тражио сам од владе да буде у потпуности мобилисана како би пружила конкретна решења за ваше потешкоће“, саопштио је Макрон у уторак.

Русо је рекао да ће ФНСЕА касније у среду објавити листу од око 40 прецизних захтева за решавање 20 година мера.

„Људи су поносни на то где живе и шта производе, и због тога су љути. Потпуно смо одлучни и морамо постићи резултате“, рекао је шеф синдиката ФНСЕА Русо.

Извор: Медији