Свет

НА АМЕРИЧКУ ВОЈНУ БАЗУ СЕ ОБРУШИО ГНЕВ ПРИРОДЕ: Није цунами, откуд ово? (ВИДЕО)

СТРУЧЊАЦИ сматрају да би низ екстремних таласа који су изазвали пустош у америчкој војној бази на Маршалским Острвима могао бити показатељ опаснијег понашања на обали у будућности.

Таласи су поплавили једну трећину острва Рои-Намор, које се налази на атолу Квајалејн на северним Маршаловим острвима, саопштила је војска САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

База Гарнизон-Квајалејн атол америчке војске служи као полигон за тестирање свемирске и ракетне одбране за Министарство одбране САД и садржи неку од најсофистицираније опреме за праћење у војсци.

Таласи су нанели озбиљну штету на неколико локација на острву, наводи америчка војска. Океанска вода запљуснула је северозападну страну острва. У неколико зграда у бази, као што су трпезарија, капела и позориште, пронађена је стајаћа вода, навела је војска, позивајући се на почетну процену штете из ваздуха.

Џо Сјенкјевич, шеф огранка за океанске апликације за НОАА центар за предвиђање океана, рекао је да је овај екстремни талас „много већи“ од просечне величине таласа који ударају о обале острва.

-Ако постоји више скупова таласа, онда је могуће да се енергија може само удвостручити у области из два различита скупа таласа, рекао је Сјенкјевич за Еј-Би-Си њуз.

Са екстремним таласима, висина одређеног таласа може бити двоструко већа од других таласа у позадини, рекао је Сјенкјевич.

Чини се да је више таласа проузроковало штету на острву.

Извор: абцнеwс.го.цом