Свет

ХЕРОЈСКА ПОБЕДА: Солценпек се три и по сата борио са надмоћнијим снагама и победио

Руско министарство одбране објавило је причу о херојском боју самоходног бацача пламена ТОС-1А „Солнцепек“ са надмоћнијим снагама противника.

– Као и обично, изашли смо да радимо по планираним циљевима. Завршили смо посао и већ смо почели да се враћамо, када је противник сакупио снаге и предузео покушај контранапада. Отворили смо ватру, мало смо их потиснули. Као одговор украјинска артиљерија и тенкови су почели да пуцају. Одлучио сам да не одем – рекао је командир вода самоходних бацача пламена старији поручник Вадим Петренко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Борбе су трајале око 3,5 сата. Затим су воднику јавили да је противник почео да се повлачи и предали су му координате места његовог сакупљања за евакуацију.

– Ми смо туда ударили. На томе је њихов напад и завршен – додао је официр.

Вадим је рођен у Доњецкој области, у граду Снежном. Тамо су му остали сви рођаци, стога се Петренко и одлучио да постане војник. Дипломирао је на командном училишту на Далеком истоку и вратио се да брани Донбас. На првој линији фронта преобучен је за „Солнцепеке“.

– Занимљива машина. Сада немам никаквих сумњи да сам изабрао прави пут – признао је Вадим Петренко.

За тај бој је одликован Орденом храбрости.

– Захваљујући храбрости и професионализму старијег поручника Петренка, била је спречена велика офанзива националиста – нагласили су у Министарству одбране Русије.

Извор: Информер