Свет

ПОЧИЊЕ! Иран подигао црвену заставу освете!

Црвена застава освете је подигнута над џамијом Џамкаран у иранском граду Кому.

То је учињено као последица терористичког напада 3. јануара у провинцији Керман, током којег су терористи „Исламске државе“ (ИД) детонирали две бомбе дуж путање погребне поворке поводом годишњице смрти иранског генерала Исламске револуционарне гарде (ИРГЦ) Касема Сулејманија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Број жртава у експлозији достигао је 103 особе. Повређене су укупно 284 особе. Касније је ирански министар унутрашњих послова Ахмад Вахиди најавио хапшење умешаних у терористички напад. Према речима портпарола Техерана, обавештајни системи су „били у стању да пронађу трагове“.

Иранска застава подигнута као упозорење

– Више особа умијешаних у овај инцидент је приведено, а информације о њима ће службе безбједности објавити накнадно – рекао је Вахиди.

Иран је подигао црвену заставу 2020

Командант снага Кудс ИРГЦ-а, генерал Сулејмани, погођен је у америчком ваздушном нападу у Багдаду 3. јануара 2020. године. Лидер и духовни вођа Ирана Али Хамнеи рекао је да та земља неће опростити Американцима оно што се догодило и да ће им дефинитивно одговорити како треба. Тада је и над Јамкараном подигнута застава освете.

Пет дана касније, 8. јануара 2020. године, јединице ИРГЦ-а су покренуле ракетни напад на америчке војне објекте у Ираку. Операција је названа Операција Мученик Сулејмани. На америчке базе испаљено је 15 ракета земља-земља. Иран је пријавио смрт 80 Американаца.

Сједињене Државе су заузврат наговестиле да није било жртава. Пентагон је касније признао да је број жртава у иранском нападу на америчке базе у Ираку премашио 60.

Извор: Правда