Свет

КРАЈ! Ударна вест из Конгреса за Украјину и Израел! Вашингтон донео одлуку која ће разочарати многе!

Амерички председник Џозеф Бајден поручио је да договор помера САД „корак ближе ка спречавању непотребне обуставе рада владе“

Лидери републиканаца и демократа у Конгресу постигли су договор о потрошњи америчке владе за 2024. годину, склањајући у страну преговоре о додатним средствима за Израел и Украјину, као и новац за контролу граница.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Договор следи ограничења за војну и домаћу потрошњу коју је поставио Конгрес у оквиру закона о суспендовању горње границе америчког дуга до 2025 године, а лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер је истакао да би договор могао да помогне да се избегне делимична обустава рада Владе САД касније овог месеца.

Први део додељених федералних финансија истиче 19. јануара, а други 2. фебруара, без чега би америчка влада била приморана на затварање.

Нови договор подразумева 886 милијарди долара финансирања војске и 772 милијарде долара домаће потрошње која није за одбрану.

Председник Представничког дома Мајк Џонсон је у писму републиканским колегама поручио да ће споразум обезбедити додатно смањење потрошње за 16 милијарди долара у поређењу са претходним споразумом о којем су преговарали тадашњи председник Кевин Макарти и председник Џозеф Бајден, и да је око 30 милијарди долара мање од онога што је Сенат разматрао.

„Ово представља најповољнији споразум о буџету који су републиканци постигли за више од једне деценије“, тврди Џонсон.

Бајден је захвалио посланицима на сарадњи у постизању консензуса, али је додао да очекује да ће више радити на одобравању милијарди војне помоћи за Израел и Украјину.

„Сада републиканци у Конгресу морају да раде свој посао, да престану да прете затварањем владе и да испуне своју основну одговорност за финансирање кључних приоритета домаће и националне безбедности, укључујући и мој додатни захтев“, рекао је он.

У октобру 2023, Бела кућа је поднела позамашан захтев за додатне финансије чија вредност премашује 100 милијарди долара, од чега је нешто више од 60 милијарди предвиђено за Кијев.

Републиканци у Представничком дому су у више наврата пута блокирали тај предлог, тврдећи да би безбедност граница САД требало да буде већи приоритет од финансирања Украјине.

Извор: Медији