Свет

НИЈЕ ДОБРО! РУСИ БЕСНИ: САД премештају нуклеарно оружје у ову европску државу

САД планирају да стационирају нуклеарно оружје у Уједињеном Краљевству по први пут у последњих 15 година, како претња из Русије расте.

То откривају документи Пентагона, у која је „тхе Телеграпх“ имао увид.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уговори о набавци за ново постројење РАФ Лакенхеатх у Сафолку потврђују да САД намеравају да распореде нуклеарне бојеве главе три пута јаче од бомбе бачене на Хирошиму у ваздушној бази.

Године 2008. САД су уклониле нуклеарне пројектиле из Уједињеног Краљевства, процијенивши да се пријетња хладног рата из Москве смањила. Ова информација долази усред упозорења да земље НАТО-а морају да припреме своје грађане за рат са Русијом.

Прошле недеље, адмирал Роб Бауер, највиши војни званичник НАТО-а, рекао је да би грађани требало да се припреме за свеобухватни рат са Русијом у наредних 20 година који ће захтевати велику промену у њиховим животима.

Генерал сер Патрик Сандерс, шеф британске војске, упозорио је да ће јавност морати да буде позвана у борбу ако дође до рата са Русијом јер је војска премала.

Његови коментари навели су Даунинг стрит да то одмах демантује. Борис Џонсон је у петак увече подржао позив сер Патрика за грађанску војску, пошто је обећао да ће се пријавити ако Велика Британија крене у рат са Русијом.

Колико им војске треба?

Амерички секретар за морнарицу Карлос Дел Торо је тада позвао Британију да „преиспита” величину својих оружаних снага. Даунинг стрит је у петак стао у одбрану владине војне потрошње, истичући да је „Велика Британија други највећи потрошач за одбрану у НАТО-у и највећи у Европи“.

Повратак америчког оружја у Велику Британију део је НАТО-овог програма за развој и унапређење нуклеарних локација као одговор на појачане тензије са Кремљом након инвазије на Украјину у фебруару 2022.

Русија је одговорила рекавши да ће Москва посматрати распоређивање америчког оружја у Британији као „ескалацију“ и да ће одговорити „компензационим контрамерама“.

Поред сукоба у Украјини, Запад се суочава са све већим изазовима Ирана и Северне Кореје, који су се последњих година приближили Москви.

Британија, Француска и Немачка осудиле су у петак Иран због лансирања новог сателита за навођење ракета дугог домета. Техеран обогаћује уранијум за могућу употребу у развоју нуклеарног оружја.

САД и Велика Британија такође изводе ваздушне нападе у Црвеном мору против јеменских Хути побуњеника, милиције коју подржава Иран и која напада контејнерске бродове као наводну одмазду за израелску војну офанзиву у Гази.

Нередиговани документи у бази података набавки Министарства одбране САД откривају планове за „нуклеарну мисију“ која ће се „ускоро“ одржати у РАФ Лејкенхиту, где је нуклеарно оружје било стационирано током Хладног рата.

Документи показују да је Пентагон наручио нову опрему за базу, укључујући „балистичке штитове“ намењене заштити војног особља од напада на „имовину високе вредности“. Изградња новог стамбеног објекта за америчке снаге које раде на локацији почеће у јуну.

Шта ће бити у бази?

Очекује се да ће РАФ Лакенхит носити гравитационе бомбе Б61-12, које имају снагу до 50 килотона – више од три пута више од атомске бомбе бачене на Хирошиму 1945. године.

Председник Џо Бајден рекао је да ће САД „ојачати свој положај снага у Европи како би одговориле на промене у безбедносном окружењу“. САД су већ објавиле планове да стационирају две ескадриле борбених авиона пете генерације Ф-35, способних да носе бомбе, у РАФ Лакенхеатх.

У октобру су амерички званичници затражили од Конгреса дозволу за почетак развоја нове бомбе Б6, тврдећи да ће снажније оружје „пружити председнику додатне способности против одређених тежих и великих војних циљева“.

Документи који откривају одлуку о постављању нуклеарних бојевих глава у Великој Британији објављени су на веб страници америчке владе за набавке.

У одговору на овај документ Марија Захарова, портпаролка руског Министарства спољних послова, рекла је да ће Москва на враћање америчког нуклеарног наоружања на британско тло одговорити „контрамерама“.

„Ако овај корак икада буде предузет, видећемо га као ескалацију, као корак ка ескалацији који би водио ствари у правцу који је потпуно супротан решавању горућег питања повлачења вашег нуклеарног оружја из европских земаља“, рекла је она.

„У контексту транзиције Сједињених Држава и НАТО-а на отворено конфронтациони курс наношења ’стратешког пораза‘ Русији, ова пракса и њен развој приморавају нас да предузмемо компензационе контрамере осмишљене да поуздано заштите безбедносне интересе наше земље и њени савезници“.

Изградња локације би такође могла бити предмет правног оспоравања од стране Кампање за нуклеарно разоружање, која тврди да Министарство одбране није извршило потребне процене утицаја на животну средину пре него што је одобрила изградњу. САД тренутно имају бојеве главе стациониране у Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској, према споразуму НАТО-а о подели нуклеарног оружја.

Портпарол Пентагона је рекао: „Сједињене Државе рутински унапређују своје војне објекте у савезничким земљама. Некласификовани административни буџетски документи често прате такве активности. „Ови документи не предвиђају, нити имају за циљ да открију било какву конкретну локацију или детаље о бази.

„Политика САД је да нити потврђују нити негирају присуство или одсуство нуклеарног оружја на било којој општој или специфичној локацији“, пише Тхе Телеграпх.

Извор: Тхе Телеграпх