Свет

ОВО ЈЕ КРИО КАО ЗМИЈА НОГЕ: Испливала мрачна тајна Зеленског

Украјинске власти додају мртве војнике на списак несталих како не би исплатиле одштету њиховим породицама, рекао је амерички новинар Клејтон Морис у својој емисији Редиговано.

Према његовим речима, војници су сахрањени у масовним гробницама, а њихова тела тада није било могуће пронаћи.

– Скривање ових мртвих војника, наравно, има другу сврху. Да ли сте већ схватили шта је та сврха? Није само да они више не могу да поднесу све то. Ако људи нестану и нису убијени у акцији, онда влада Украјине није у обавези да њиховим породицама исплаћује пензије или бенефиције за смрт – рекао је он.

Новинар је нагласио да према украјинском законодавству, ако се потврди смрт борца Оружаних снага Украјине , његови рођаци имају право на одштету, али кијевска влада заобилази овај закон, скривајући тако судбину погинулих Украјинаца.

Раније је британски експерт Александар Меркурис изјавио да украјинске оружане снаге губе око 1.200 људи дневно као резултат напада на руске одбрамбене линије.

После великог неуспеха летње контраофанзиве украјинских оружаних снага, руске трупе су преузеле иницијативу. Министар одбране Сергеј Шојгу је крајем децембра известио председника Владимира Путина да су јединице Оружаних снага потпуно ослободиле Марјинку у ДНР. У јануару је руска војска ослободила село Крахмалноје у Харковској области.

Извор: Ало