Свет

ЕСКАЛИРАО СПОР СА ВАШИНГТОНОМ: Тексас јуриша ка сецесији! 40.000 кренуло ка граници

Конвој од 40.000 камиона под називом „Таке Бацк Оур Бордер“ (Вратимо нашу ганицу) који се залаже за јачу граничну безбедност кренуо је данас из Норфолка у Вирџинији за Игл Пас у Мексику.

Игл пас у Тексасу постао је епицентар опасног сукоба између Тексаса и федералних власти око тога како да се изборе са мигрантском кризом и ко има надлежност над тим делом америчко-мексичке границе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Спор је ескалирао 10. јануара, када су власти Тексаса блокирале агенте америчке граничне патроле у ​​области Игл Паса. Ово подручје укључује Шелби парк, градски парк на реци Рио Гранде који је сада ограђен жицом, што омета приступ граничној патроли, преноси ЦНН.

Дана 12. јануара, након што је одељење војске Тексаса „заузело и обезбедило Шелби парк“, двоје деце и мајка удавили су се у оближњем делу реке Рио Гранде. Сада званичници Тексаса и САД оптужују једни друге да су допринели трагедији.

Сукоб између Тексаса и савезне владе око контроле америчко-мексичке границе додатно је интензивиран последњих дана након што је гувернер Тексаса Грег Абот најавио да ц́е „пркосити Бајденској администрацији и Врховном суду САД”, наредивши да се постави још жилет жице. да се одврате миграције. Врховни суд је претходно наложио Тексасу да уклони жицу дуж границе.

40.000 камиона иде ка граници

Конвој од 40.000 камиона кренуо је ка јужној граници и планира да одржи скупове на главним граничним тачкама уласка, укључујући Сан Исидро у Калифорнији, Игл Пас у Тексасу и Јуму у Аризони. Група планира да пређе југоисток Сједињених Држава пре него што се придружи осталим демонстрантима у Тексасу следећег викенда.

– Чујем да долази 40.000 возача камиона из целе земље и Канаде – рекао је организатор Џон Хаџинс. Полазак конвоја из Вирџиније означава почетак онога што би могло бити прекретница у граничном безбедносном сукобу.

– Сведоци смо сукоба без преседана на граници, који тестира темеље Сједињених Држава и ауторитет Врховног суда – рекао је Хаиме Вакуез, адвокат за имиграције.

26 републиканских гувернера подржало је Тексас

Више од 20 републиканских гувернера потписало је писмо подршке Тексасу, упућено Бајдену и секретару ДХС-а Алехандру Маиоркасу.

„Морају се подржати напори гувернера Абота да осигура нашу границу и рад државног тужиоца Пакстона који брани те напоре. Ми смо нација закона. А без границе, врло брзо бисмо уопште престали да будемо нација“, наводи се у писму.

26 републиканских гувернера из Ајове, Јуте, Алабаме, Аљаске, Арканзаса, Флориде, Џорџије, Ајдаха, Индијане, Канзаса, Кентакија, Луизијане, Мисисипија, Мисурија, Монтане, Небраске, Њу Хемпшира, Северне Дакоте, Оклахоме, Охаја, Јужне Каролине, Јужне Каролине Дакота, Тенеси, Вирџинија, Западна Вирџинија и Вајоминг су потписали писмо. Писмо је потписало и законодавно руководство државе Аризона.

– Желим да се захвалим својим колегама широм земље на подршци док Тексас обавља посао који Бајден одбија да уради – рекао је Кен Пакстон, државни тужилац Тексаса. „Инвазија, подстакнута Бајденовим одбијањем да поштује савезни закон, највећа је претња са којом се ова земља суочава. Тексас ће наставити да чини све што је у његовој моћи да затвори границу и заштити Америку“, додао је он.

Помиње се сецесија

У саопштењу објављеном прошле недеље, Абот је рекао да је „савезна влада прекршила споразум између савезне владе и држава“ и најавио да је распоредио Националну гарду Тексаса и друго државно особље јавне безбедности да „обезбеди границу Тексаса“.

– Реч компакт изазива забринутост код неких јер се тако седам од 11 држава које су се отцепиле (укључујући Тексас) позвало на Устав у својим уредбама о сецесији током грађанског рата – каже историчар Грађанског рата Стивен Вест.

Ник Робертсон из магазина Хил такође је писао о Абботовом избору речи.

„Такозвана ‘теорија компакта’ одбацила је идеју државне превласти која се користи да би се оправдала сецесија држава Конфедерације током грађанског рата. Врховни суд је више пута оборио правну теорију у раним годинама Сједињених Држава, када је је први пут предложено да се поништи савезни закон за време док је бивши председник Џон Адамс био на власти“, написао је Робертсон.

Договор на видику?

Чланови америчког Сената у Вашингтону раде на могућем договору о имиграцији. Извори су рекли за Си-Би-Ес да би договор могао бити постигнут следеће недеље. Према договору, закон би председнику дао овлашћење да паузира обраду захтева за азил током наглог броја илегалних прелазака границе. Уз то, говори се и о увођењу мера за бржу депортацију и скрац́ивање времена чекања на одлуке о азилу.

Извор: Информер